Alle vragen beantwoord over energiezuinig wonen

02-04-2021
2142 keer bekeken 2 reacties

Nieuws

Hoe kan ik het beste geld én energie besparen? Hoe weet ik wat voor mijn huis de beste verduurzamingsmaatregelen zijn? En hoe zit het met de plannen om Veenendaal aardgasvrij te maken? Deze vragen – en meer – zijn beantwoord tijdens het online vragenuurtje Energiezuinig wonen op 29 maart.

Alle vragen beantwoord

Alex van der Klift, Teun van Roekel en Frederik Oudman  hebben alle vragen beantwoord die tijdens het vragenuurtje zijn gesteld. Bekijk de avond terug (via Youtube) of lees alle vragen en antwoorden hieronder. 

Klik op de link om het vragenuur terug te kijken via Youtube
Klik om de avond terug te kijken (via Youtube)

 

Heb jij nog een vraag die hier niet bij staat? Stel je vraag in een reactie onder dit bericht. Heb je een specifieke vraag over jouw huis? Dan kan je ook contact opnemen met Teun van Roekel van het Energieloket. 

Vragen over isoleren en ventileren

Zakt spouwmuurisolatie na verloop van tijd uit? Moet er dan nagevuld worden?

Spouwmuurisolatie kan inderdaad uitzakken en dan is na-isolatie mogelijk. Het ligt er dan wel aan wat er nu aan isolatie in zit: Als er na-geïsoleerd is met wol dan kun je bij-spuiten met wol (zelfde boorpatroon handhaven);

als er een isolatiedeken vanuit de bouw is aangebracht dan is na isoleren met vloeibaar schuim de enige mogelijkheid.

 

Is spouwmuurisolatie ook zinnig voor woningen van 1996?

Vaak zijn deze woningen na-geïsoleerd met steenwol platen. Als er nog genoeg ruimte in de spouw aanwezig is dan is spouwmuurisolatie mogelijk (Minimaal 3 cm). Als je het maximale uit je isolatie wilt halen, bijvoorbeeld omdat je van het aardgas af wil, dan is het aan te bevelen om de spouw maximaal te isoleren.

 

Is spouwmuurisolatie ook zinnig als er glaswolmatten in de spouw zitten?

Juist ook dan is dit zeer aan te bevelen.

 

Gaat houten vloer niet rotten als je vloerisolatie aanbrengt?

Als tegen de onderkant van de vloer een ‘schuim’ wordt gespoten dan is het belangrijk te weten of de vloer aan de bovenkant dampdicht (dus met een plastic) is afgesloten. Het kan zijn dat er onder de vloerbedekking plastic folie zit. Als dat zo is dan is het advies om een open-cellig schuim te gebruiken als isolatie tegen de onderkant van de vloer.

 

Kan de gemeente mij ook informatie verstrekken over de dakbelasting vanuit de bouwgegevens die zij heeft, in verband met zonnepanelen?

Bij de gemeente zijn de bouwvergunningen in te zien bij het Omgevingsloket. Meestal zit hier informatie bij over dakbelasting.

 

Een vraag over ventilatie: ik heb een ventilator vanuit de badkamer naar buiten met tijdschakelaar. Verder roosters in de ramen. Wat zijn de mogelijkheden om nog beter te ventileren?

Denk eens aan het toepassen van decentrale balansventilatie: Meer informatie hierover vind je op de website van Milieu Centraal.

 

Waar vind ik meer informatie over subsidies en leningen?

Op www.duurzaamveenendaal.nl/financiering vind je een overzicht van subsidies en leningen.

 

Zijn er ook mogelijkheden voor VvE’s?:

Ja, ook als VvE kan je een lening aanvragen om je appartementencomplex te verduurzamen: De VvE Energiebespaarlening. Hiermee kan je bijvoorbeeld gevelisolatie of hoogredementsbeglazing (HR++) laten plaatsen. Lees alles over deze lening.

 

Vragen over een aardgasvrije toekomst

Wat is de beste stap om mee te beginnen, als je weet dat de cv-ketel (gas) binnen enkele jaren vervangen moet worden?

Informeer vooral bij het Energieloket wat er mogelijk is! Dat kan sterk verschillen, afhankelijk van de staat van uw woning. In veel gevallen is isolatie een belangrijke eerste stap. Maar het kan ook zinvol zijn om alvast te kijken wat de alternatieven zijn voor een gasketel. Een hybride warmtepomp kan een mooie tussenstap zijn als u binnenkort de woning aan gaat pakken. Met zo’n ketel bespaart u al snel 50% aardgas!

 

Als je in een wijk woont waar misschien een warmtenet wordt aangelegd, kun je dan beter nog even wachten met het nemen van energiebesparende maatregelen aan je huis?

Welke warmteoplossing er ook komt voor jouw buurt, isoleren is altijd belangrijk. Dat kan je dus sowieso (laten) doen. Want met een goed geïsoleerd huis bespaar je energie, en daarmee aardgas. Hoe minder aardgas je verbruikt, hoe kleiner en makkelijker de overstap later wordt naar een andere warmtebron. Inmiddels zijn er landelijk standaard- en streefwaarden bekend. Isoleer je de woning op basis van deze waarden, dan is je huis toekomstbestendig geïsoleerd.  Het energieloket kan hierover meer advies geven. Naast deze standaard- en streefwaarden is ook het overstappen op (bijvoorbeeld) inductiekoken een manier om voorbereid te zijn op de toekomst – ongeacht of er een warmtenet komt of niet.

 

Als je de ramen en kozijnen van een woning uit 1996 gaat vervangen voor HR+++ moet je dan leges betalen aan de gemeente?

Nee. Op het moment dat het gevelbeeld gelijk blijft is een Omgevingsvergunning niet nodig (overigens kan dat voor monumenten anders zijn). Twijfelt u of er een Omgevingsvergunning nodig is, dan kunt u contact opnemen met het Omgevingsloket: Omgevingsvergunning voor bouwen en verbouwen in stappen | Gemeente Veenendaal

 

Is aardgasvrij per definitie warmtenet / warmtepomp of wordt er bijvoorbeeld ook gedacht aan waterstof via het gasnet?

Waterstof via het gasnet is op langere termijn zeker ook een optie. Tot 2030 is dit naar verwachting nog te duur en bovendien is groene waterstof nog erg schaars. Na 2030 zou waterstof steeds meer een optie kunnen worden. Als gemeente Veenendaal houden we de ontwikkelingen goed in de gaten. Gezien de grote vraag naar duurzame energie is het niet waarschijnlijk dat waterstof alléén de oplossing is. Juist een ‘hybride’ systeem van een warmtepomp of warmtenet i.c.m. waterstof zou heel interessant kunnen zijn vanuit het oogpunt van kostenbesparing en energie-efficiëntie. In de Transitievisie Warmte 0.1 is opgenomen dat we, mede met het oog op deze ontwikkelingen, het gasnet beschikbaar willen houden voor waterstof.

 

Zijn al concrete plannen aardgas vrij voor Franse Gat?

De gemeente werkt samen met de corporaties de eerste plannen uit. Doordat het Franse Gat een brede maatschappelijke opgave kent, voor een lange tijdsperiode, is het ingewikkeld om één ‘masterplan’ te maken voor de omschakeling naar een aardgasvrij Franse Gat. Het zal in eerste instantie dus meer gaan om een ‘houtskoolschets op hoofdlijnen’. De definitieve keuze die gemaakt gaat worden voor het vastgoed in het Franse Gat zal bepalend zijn voor het tempo, de voorkeurstechnieken en de uiteindelijke aanpak.

 

Groen dak

Klopt het dat de subsidie voor het aanleggen van een groen dak verhoogd is in vergelijking met vorig jaar?

Deze subsidie is hetzelfde als vorig jaar. Bekijk de bedragen voor een groen dak, groene tuin en het afkoppelen van het hemelwater. 

 

Vraag over duurzame energieopwek in de regio

In de RES wordt als doel gesteld een bepaalde hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Met als gevolg grote windmolens in het buiten gebied. Dit tast het draagvlak aan. M.i. is het wellicht beter om buiten de grenzen van div regio's te kijken en windmolens te clusteren in parken op zee. eerst maximaal besparen op energie, m.n. in de industrie is wellicht beter. wat is de mening van de gemeente hier over?

Wij zijn het samen met onze partners in de regio eens dat er maximaal ingezet moet worden op isolatie en energiebesparen. Wat we niet verbruiken, hoeven we niet op te wekken.Tegelijkertijd ervaren we hoe moeilijk het is om de besparingsdoelstellingen te halen.

Wind op zee speelt een belangrijke rol in het landelijke Klimaatakkoord, waarin veel organisaties en bedrijven afspraken hebben gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo’n 60 % van de landelijke opgave voor duurzame energie wordt tot 2030 al op deze manier gerealiseerd. Ook op de zee kan niet alles gerealiseerd worden in verband met belangen rondom natuur, visserij en zeevaart. De overige 40% moet daarom op land opgewekt worden. Het gaat om een totaal van 35 TWh.

Achtergrond

Veenendaal werkt in Regio Foodvalley samen met regiogemeenten, provincies, waterschappen en een grote groep belanghebbenden om te kijken wat onze bijdrage kan zijn aan de landelijke opgave en een toekomstbestendige energievoorziening voor onze regio in 2030. Het belangrijkste onderdeel in de RES is dat we kansen zoeken voor het opwekken van energie uit zon en wind. In de Regionale Energie Strategie (RES) laten we ook de gebieden zien waar we de kansen voor wind en zon het grootst vinden. Onze buurgemeenten Renswoude, Rhenen, Ede en Wageningen zitten in dit samenwerkingsverband. Zo maakt bijvoorbeeld de gemeente Utrechtse Heuvelrug (Overberg) onderdeel uit van de RESregio U16.

Visie Veenendaal

In de Omgevingsvisie heeft onze gemeenteraad in december 2020 besloten dat in Veenendaal alleen windmolens van 20 meter zijn toegestaan. Voor grote windmolens is, vanwege de dichte bebouwing geen ruimte. In Veenendaal focussen we daarom vooral op energie uit zon. Daarnaast richten we ons als gemeente met ons Programma Energieneutraal Veenendaal op het besparen van energie bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen.

Nabij Veenendaal

Nabij de gemeentegrenzen zijn grenzend aan Veenendaal-West, in Renswoude en Overberg, in de RES Foodvalley (voor Renswoude) en U16 (voor Overberg) locaties aangewezen als (voorlopig) zoekgebied. Op dit moment zijn voor deze (voorlopige) zoeklocaties nog geen ruimtelijke besluiten genomen over de komst van windenergie. We hebben regulier overleg met onze buurgemeenten over dit onderwerp en communiceren via gemeentepagina (in De Rijnpost) en deze website als er iets te melden is. Ook informeren we op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van een initiatief de betrokken inwoners.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Lydia 25-03-21 om 13:18

Goedemiddag, vorige week vrijdag is er een scan van ons huis gemaakt, we zouden maandag hiervan het resultaat krijgen maar nog niets gehoord, weet u hoe dit komt?

Alvast bedankt!

Lydia van Vlastuin 

Dennenlaan 16 en Dennenlaan 22 ( onze dochter)

anoniem 25-03-21 om 19:57

Hallo Lydia, 

Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar de resultaten van de scan! Kan het zijn dat de resultaten bij de spam in je mailbox is beland? Ik zal Teun van Roekel ook vragen of hij de resultaten (nog een keer?) wil versturen! ^JR

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.