Elk bedrijf en elke woning in Veenendaal moet in 2050 aardgasvrij zijn. De komende jaren ligt de focus op het verduurzamen van woningen, bedrijven en maatschappelijke instellingen, zodat straks de stap naar aardgasvrij niet meer zo groot is. Betaalbaarheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Visie ter inzage
De (Ontwerp-)Transitievisie Warmte ligt zes weken ter inzage via Overheid.nl, van 6 juli tot en met 16 augustus 2021. De Transitievisie Warmte zelf staat op de site van overheid.nl bij 'externe bijlagen' (links onderin).
Je kunt de stukken ook op afspraak inzien bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak via omgevingsloket@veenendaal.nl of (0318) 538 538.
Tot en met 16 augustus kunnen inwoners van de gemeente Veenendaal en overige belanghebbenden een inspraakreactie op het ontwerp van de visie kenbaar maken bij de gemeenteraad van Veenendaal. Dit kan digitaal, schriftelijk of mondeling.
Na deze periode worden de eventueel ingediende zienswijzen beoordeeld en aansluitend hopen we het plan eind 2021 definitief vast te stellen. De Transitievisie Warmte wordt elke 5 jaar herzien.
Programmaplan Energieneutraal Veenendaal 2022-2025
Tegelijk met het plan voor een aardgasvrij Veenendaal maakt de gemeente ook een Programmaplan Energieneutraal Veenendaal 2050 voor de periode 2022-2025. . Ook over dit plan heeft de raad inmiddels een besluit genomen. Het Programmaplan vormt de vertaling naar de praktische aanpak en is een vervolg op het programmaplan 2017-2021. Hierin zijn de concrete energieambities voor de komende 4 jaar uitgewerkt, die toewerken naar een energieneutrale leefomgeving. De uitvoering van de Transitievisie Warmte, het aardgasvrij maken van Veenendaal, valt onder ‘de paraplu’ van het Programmaplan.
Programmaplan ter inzage
Het Programmaplan Energieneutraal Veenendaal 2022-2025 ligt ook ter inzage via Overheid.nl, van 6 juli tot en met 16 augustus 2021. Het Programmaplan zelf staat op de site van overheid.nl bij 'externe bijlagen' (links onderin).
Je kunt de stukken ook op afspraak inzien bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak via omgevingsloket@veenendaal.nl of (0318) 538 538.
Tot en met 16 augustus kunnen inwoners van de gemeente Veenendaal en overige belanghebbenden een inspraakreactie op het Programmaplan kenbaar maken bij de gemeenteraad van Veenendaal. Dit kan digitaal, schriftelijk of mondeling.
Na deze periode worden de eventueel ingediende zienswijzen beoordeeld en aansluitend hopen we het plan eind 2021 definitief vast te stellen. Het Programmaplan wordt steeds voor een periode van vier à vijf jaar opgesteld.
Proeftuinaanvraag Bedrijventerrein Faktorij/De Vendel
Voor het verduurzamen van Bedrijventerrein Faktorij/De Vendel is de intentie om eind 2021 een subsidie aan te vragen, een Proeftuinaanvraag. Met deze subsidie wil de gemeente Veenendaal bedrijven stimuleren om hun gebouwen voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Samen met de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal werkt de gemeente Veenendaal de komende maanden de Proeftuinaanvraag verder uit. In het voorjaar van 2022 wordt bekend of de subsidie van de Rijksoverheid wordt toegekend.
De Buurtuitvoeringsplannen
De volgende stap in het aardgasvrij maken van woningen in Veenendaal is het maken van zogenaamde Buurtuitvoeringsplannen. Samen met inwoners en bedrijven worden gesprekken gestart. Ook spontane buurtplannen kunnen inwoners aanmelden via het Energieloket. Voor meer informatie kunt u ook binnenlopen bij Trefpunt #duurzaam, Passage 24.
Aardgasvrij koken op een inductie kookplaat