We weten op dit moment nog niet precies hoe en wanneer welke straten van het aardgas af gaan. Of wat het alternatief wordt. Dit doen we buurt voor buurt en stap voor stap. In 2022 starten we met de eerste buurtuitvoeringsplannen. Hiermee verkennen we hoe we in elke buurt van het gas af kunnen gaan.
Buurt voor buurt
In sommige buurten liggen er kansen om in 2030 al (bijna) van het aardgas af te gaan. In deze buurten gaan we als eerste aan de slag, bijvoorbeeld met buurtuitvoeringsplannen. Zo beginnen we dit jaar met Dragonder-oost en De Faktorij en De Vendel. We maken een plan om in Dragonder-oost en de Faktorij en de Vendel in 2030 zo veel mogelijk aardgas te besparen.
Samen aardgasvrij
De Transitievisie Warmte is geen besluit: er zijn nog geen definitieve keuzes gemaakt. In de komende jaren gaat de gemeente verder onderzoek doen. We toetsen de ideeën bij bewoners en bedrijven. De uiteindelijke beslissing maakt de gemeente in samenwerking met bewoners uit de wijken, woningcorporaties, de netbeheerders van het aardgas- en elektriciteitsnet, bedrijven, en waterschappen. De visie is dan ook geschreven door de gemeente, in samenwerking met deze partijen.
Waarom wordt Veenendaal aardgasvrij?
De aarde warmt op. Door deze klimaatverandering stijgt de zeespiegel en wordt het weer extremer. Ook Veenendaal zal dit merken. Als de temperatuur op aarde meer dan 2 graden stijgt, staat onze gemeente tussen de twee en vijf meter onder water.
In het internationale Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Ook Nederland draagt hieraan bij, onder andere door het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Hiermee wordt de uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen beperkt. Eén van deze broeikasgassen is CO2. Om de door Nederland beloofde CO2-besparing te halen, moet het gebruik van aardgas sterk teruggebracht worden.