De CO2-Prestatieladder is een meetinstrument waarmee we voortdurend CO2-uitstoot en energieverbruik volgen en sturen. Dit meetinstrument wordt daarom ook wel een CO2-managementsysteem genoemd. Het belangrijkste aan het meetinstrument is dat een externe auditor ons telkens controleert. We moeten dus van alles wat we doen ook bewijzen aanleveren.
Bij elke trede van de CO2-Prestatieladder worden bepaalde eisen gesteld aan een organisatie. Deze eisen zijn gebaseerd op de volgende 4 benaderingen:
- Inzicht: Elk halfjaar moeten we rapporteren over ons energieverbruik en het effect daarvan op onze CO2-voetafdruk.
- Reductie: De gegevens van de vorige stap leveren belangrijke informatie. Daarmee kunnen we bepalen wat we de komende tijd gaan verbeteren en wat we de afgelopen tijd hebben bereikt.
- Communicatie: Een heel belangrijk onderdeel is communicatie. We zijn over alles wat we doen open en communiceren erover. Niet alleen binnen de gemeente, maar ook naar buiten toe is het belangrijk dat we laten zien waar we mee bezig zijn. Zo begrijpt iedereen wat we (kunnen) doen om als gemeente CO2-neutraal te worden.
- Initiatieven: Tot slot is het belangrijk om van elkaar te leren over het besparen van energie en CO2. Hierin is de stap ‘Communicatie’ natuurlijk belangrijk, maar ook willen we kennis delen via initiatieven en overleggen met andere gemeenten en het bedrijfsleven. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en komen we als samenleving sneller op de plek waar we willen zijn: een CO2-neutrale samenleving.
Meer weten over de CO2-prestatieladder? Kijk op de website van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen.
CO2-niveau gemeente Veenendaal
In 2021 is gemeente Veenendaal op niveau 3 van de CO2-prestatieladder gecertificeerd. Om het certificaat te behouden wordt onze uitstoot volgens dit managementsysteem halfjaarlijks gemonitord. Jaarlijks evalueren wij ons energiebeleid, onze reductiedoelstellingen en onze vorderingen hierin.
Inzicht CO2-uitstoot
Wij hebben onze eigen gas-, brandstof- en energieverbruik omgerekend naar CO2-emissies. Zo hebben wij inzicht gekregen in onze CO2-uitstoot per energiestroom. Dit inzicht maakt het mogelijk om effectieve maatregelen te nemen en doelstellingen op te stellen.
.png)
Reductiedoelstellingen
We hebben reductiedoelstellingen opgesteld om onze CO2-uitstoot effectief te reduceren, namelijk 40% reductie ten opzichte van 2019. Om deze doelstelling te realiseren worden reductiemaatregelen genomen. Deze maatregelen worden ieder half jaar beoordeeld op hun effectiviteit. Het basisjaar voor dit beleid is 2019. Dit betekent dat de voortgang doelstellingen ten opzichte van dat jaar worden gemeten.
Participatie
Als gemeente nemen wij actief deel aan initiatieven rond de reductie van CO2 in de sector of daarbuiten, bijvoorbeeld via de Regionale Energie Strategie.
Op deze website vind je ook andere initiatieven waarin gemeente Veenendaal deelneemt. Een voorbeeld is Trefpunt #duurzaam, waarmee we inwoners helpen om hun uitstoot te beperken door minder aardgas te gebruiken.
Wat kan jij doen?
Benieuwd wat jij zelf als inwoner of ondernemer kunt doen om energie te besparen en daarmee minder CO2 vrij te laten komen?
- Kijk voor advies, subsidies en tips over energie besparen en duurzame maatregelen in woningen op de pagina Advies en informatie.
- Meer weten over de energietransitie en aardgasvrije wijken in Veenendaal? Kijk op deze pagina.
- Ondernemers kunnen voor inspiratie, hulp en advies contact opnemen met het Energieloket.
Certificaat
Archief