Energie besparen in je monument kan als volgt:
- Ga slim om met energie
- Hou warmte binnen
- Spoor energieslurpers op
- Koop zuinige apparaten
- Ventileer
- Isoleer waar mogelijk
- Neem zonnepanelen als dit kan
Het verduurzamen van een monument is niet makkelijk. Je wil energie besparen en comfortabel wonen, terwijl de unieke monumentale waarden behouden worden. Het Nationaal Restauratiefonds kan hierbij helpen met advies. Kijk op www.restauratiefonds.nl voor meer informatie.
De website www.monumenten.nl is een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Op deze site vind je advies, een stappenplan, en informatie over de financiering.
Duurzaamheidslening
Wil je jouw koopwoning energiezuiniger maken? Dan kun je een
duurzaamheidslening aanvragen voor maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie, en warmtepompen.
Waar kan ik nu mee beginnen?
1. Ga slim om met energie
Met kleine maatregelen kun je veel energie besparen. Denk aan ledlampen: deze zijn liefst 90 procent zuiniger dan gloeilampen! Ook helpt het om de thermostaat een graadje lager te zetten. En heb je al een douchecoach om minder warm water te gebruiken? De energie-ambassadeurs van Trefpunt #duurzaam helpen je graag op weg met tips en trucs.
2. Hou warmte binnen
Zorg dat warmte zoveel mogelijk in je huurwoning blijft. Zo hoeft er minder gestookt te worden. Dit kan al met simpele dingen. Denk aan tochtstrips waarmee je koude tocht voorkomt. Met het plakken van radiatorfolie voorkom je warmteverlies. Ook kun je denken aan zware gordijnen. Deze isoleren goed, en zijn ideaal voor de nacht én voor de deur.
3. Spoor energieslurpers op
Is je energierekening onverwacht hoog? Misschien heb je ongemerkte energieslurpers in huis. Apparaten die veel stroom verbruiken zijn o.a. elektrische kachels, aquaria, grote televisies en oude koelkasten of vriezers. Bij het Trefpunt #duurzaam kun je gratis een energiemonitor lenen. Hiermee krijg je inzicht in jouw energieslurpers.
4. Koop zuinige apparaten
Als een apparaat vervangen moet worden, koop dan een zuinig nieuw apparaat. Zelfs als deze iets duurder zijn, verdien je de aanschaf uiteindelijk terug.
5. Ventileren
Ventileer regelmatig, bijvoorbeeld met het openzetten van ramen. Hiermee voorkom je vochtophoping, wat leidt tot rot en aantasting van de houten constructies. Dankzij ventilatie wordt de lucht in je woning droger en warmt deze snel op. Ook hiermee bespaar je energie.
6. Isoleren waar mogelijk
Met een goede isolatie bespaar je energie en woon je comfortabel. Je woning is dan namelijk snel opgewarmd en houdt deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft de woning juist koel. Er zijn verschillende soorten isolatie, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, en dakisolatie. Een warmtescan helpt om inzicht te krijgen in de plekken waar er het meeste warmteverlies plaatsvindt.
Monumenten zijn vaak slecht geïsoleerd. Het is bovendien moeilijk om ze vergaand te isoleren. Dit komt door bouwtechnische redenen, maar ook omdat het uiterlijk niet veranderd mag worden. Isolatie van binnenuit is dan soms een optie, maar dit gaat ten koste van de woonruimte.
Voor het isoleren van een monument heb je een vergunning nodig. Cultuurhistorische waarden mogen niet verloren gaan, en er mag geen schade komen aan het gebouw. Wil je een vergunning aanvragen? Kijk op deze pagina voor meer informatie.
7. Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze stroom kan op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan je elektrische apparaten. Heb je een zonneboiler, dan kun je de opgewekte stroom ook gebruiken voor warm water in de keuken en badkamer. En heb je een warmtepomp? Dan kun je het monument deels of helemaal elektrisch verwarmen.
Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een monument heb je een vergunning nodig. Cultuurhistorische waarden mogen niet verloren gaan, en er mag geen schade komen aan het gebouw. Wil je een vergunning aanvragen? Kijk op deze pagina voor meer informatie.
Wat kan ik daarna doen?
De komende jaren werkt de gemeente samen met inwoners hard aan een aardgasvrij Veenendaal. In 2050 is deze stap overal gezet. Aardgasvrij wonen betekent dat je je woning duurzaam verwarmt, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet. Voor monumenten is een warmtepomp meestal niet haalbaar. Een warmtepomp vraagt om verregaande isolatie, wat vaak niet mogelijk is bij monumenten.
Een monument kan wel door een warmtenet verwarmd worden. Of dit voor jouw woning geschikt is, hangt af van je locatie. Ook duurzaam gas is geschikt, zoals groen gas of waterstof. Dit gaat door de bestaande aardgasleidingen. Behalve bij het gebruik van waterstof kun je de cv-ketel behouden.
Heb je vragen over energie besparen in een monument?
Neemt contact op met het Energieloket via 06 10 73 12 61 (ma-vrij 9.00-21.00 uur, za 9.00-15.00 uur) of via
e-mail.