Blog: Terugverdientijd!?

June 18, 2020
89 keer bekeken 0 comments

Tips en vragen van anderen

Bij het energieloket krijgen we heel veel vragen binnen. Soms willen we een vraag niet alleen beantwoorden, maar juist ervaringen van andere inwoners ophalen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":true,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"172179"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Ik gooi ‘m er maar gelijk in… Je hoort het iedereen roepen die iets duurzaams probeert te verkopen: terugverdientijd! Wat een stom woord is dat! Het betekent zo veel als: wanneer brengt mijn investering geld op?

Wat ik zo raar vind, is dat er niemand praat over de terugverdientijd van een nieuwe auto, keuken of zelfs de spaarrente op de spaarrekening. Ja, dat heeft te maken met emotie. Een nieuwe keuken of enorme flatscreen TV is nu eenmaal veel leuker, dan die lelijke panelen op het dak of die grote warmtepomp op zolder.

Sorry… maar ik vind 50 tot 200 euro besparing per maand op mijn energierekening best wel een positieve emotie!

Veenendaler Gert-Jan Diepeveen blogt over de duurzame verbouwing van zijn huis. Dit is zijn eerste blog.


Natuurlijk kost duurzaamheid geld, veel geld… misschien wel veel te veel

Diverse politieke partijen vertellen maar wat graag dat onze invloed op de wereld heel klein is en eigenlijk niet mee telt. We hoeven echt niet het braafste jongetje van de klas te zijn, maar we zijn alleen al in Europa één van de minst ontwikkelde landen op het gebied van duurzaamheid.
Los van het feit dat ik vind dat je eerst naar je eigen bijdrage moet kijken voordat je naar anderen gaat wijzen, is het zo dat wij ondernemende Nederlanders al eeuwenlang belangrijke invloed over de hele wereld hebben. Enorme invloed op scheepvaart, ontbossing, agrarische industrie en aandelen in transport, gas- en oliewinning. Daarin alleen al zijn we groter dan een land als Frankrijk.

Mijn naam is Gert-Jan Diepeveen en ik woon aan de Dr. de Visserstraat. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de bouw-, installatie- en duurzaamheidsbranche. Ik bedenk, adviseer en verkoop onder andere warmtepompsystemen. Geen “groene rakker” en zeker niet Roomser dan de Paus! Maar wel realistisch als het gaat om het milieu.

Toen de wens bekend werd dat Het Franse Gat gasloos moest gaan worden, ben ik bij een aantal bijeenkomsten van de gemeente, buurtcommissie en bewoners geweest. Daardoor ben ik op ‘t idee gekomen om mijn woning uit de jaren 50 eerder van het gas af te krijgen en zelfs energieneutraal te gaan maken. Dat idee is leuk en snel bedacht, maar hoe ga je dat doen? Tsja….
Ik ben gaan praten met mijn relaties in de branche (installatiebedrijven, architecten etc.) en leveranciers en ben gaan praten met de gemeente.  

Energieneutraal? Natuurlijk kan dat!

Van het gas af, is nog het makkelijkst. Als je maar genoeg zonnepanelen plaatst, een grote warmtepomp neerzet én een grote zak geld meebrengt, kan alles!
Maar ik vind het nou juist de kunst om te proberen om met een modaal budget hetzelfde proberen te bereiken. Daar ben ik nu druk mee bezig. Eerst de woning goed na laten kijken. Wat gaat er nu aan energie verloren? Daar begint het. Ondertussen kijken waar allemaal subsidie voor te krijgen is en hoe ik daar aan kan komen. En natuurlijk niet vergeten: Wat is allemaal te vinden op de markt?
Isolatie, driedubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp, ledverlichting, energieopslag en ga zo maar door. Financiële zaken regelen, nadat er een woning taxatie is gemaakt. Tekeningen maken van hoe het moet gaan worden etc, etc….

Een klus die veel van je vrije tijd en energie vraagt

Je huis gasvrij en energieneutraal krijgen, is een hele klus. Dat bracht me wel op t idee daar dan ook wat mee te gaan doen. Waarom ga ik andere bewoners niet adviseren wat ze zoal kunnen doen binnen hun eigen budget? Ik ben er tenslotte zelf hartstikke druk mee geweest. Nu zet ik mijn energie in om het voor anderen makkelijker te maken. Om op die manier zo snel mogelijk een positieve bijdrage te leveren aan ons klimaat. En laten we eerlijk zijn.. geld te besparen.
Dus als alles klaar is, wil ik graag uitleggen wat je allemaal zelf kunt doen en waar je hulp kunt krijgen.
Hoe ik dat gaan doen? Daar kom ik in een volgende blog nog wel op terug.
Maar goed… eerst maar eens afwachten waar de energieadviseur en de tekenaar mee gaan komen.

Ik hou jullie graag regelmatig op de hoogte van mijn ‘duurzaamheidsavonturen’. Tot de volgende keer!

Gert-Jan Diepeveen

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie settings