Meester Sjors: "School Max is op een bijzondere plek gebouwd: aan beide kanten van het schoolplein staat een molen. De kinderen vinden dat heel gewoon. Ik blijf het bijzonder vinden want zoveel molens zijn er niet in onze omgeving.
Vroeger waren molens belangrijk: ze vingen wind op en wisten het om te zetten in beweging. In onze tijd is windenergie opnieuw belangrijk geworden: nu wordt er stroom mee opgewekt. Het is schone energie en de voorraad raakt nooit op.
Schoolopdrachten over de kracht van wind
Lars blaast een pingpongbal omhoog
Alle kinderen van onze school hebben een tijdje geleden onderzoek verricht naar de kracht van wind.
De kleuters hebben gewerkt met een föhn en een pingpongballetje. Daar valt veel mee te ontdekken. Je ziet de verbazing en de concentratie op het gezicht van Lars op de foto.
De kinderen van de middenbouw hebben een vliegtuigvleugel nagebouwd. Ze ontdekten dat een vleugel naar boven stijgt in de heftige luchtstroom van een bouwventilator. Dat lukte trouwens niet altijd: soms vloog de vleugel alle kanten op, behalve de goede.
En dit was de uitdaging voor de kids van de bovenbouw: wat is de beste vorm van een wiek voor een windturbine. In groepjes zijn ze gaan ontwerpen, bouwen en testen. Elk team mocht zijn wieken aansluiten via een generator op een multimeter om te bepalen hoeveel energie hun molen opleverde. En dan verbeteren! De resultaten waren heel verschillend. Maar ze hebben wel veel geleerd. En plezier gehad."
Bovenbouwleerlingen testen de zelfgebouwde windturbine
Dit kun je zelf doen
Vraag aan je ouders of ze de föhn (een haardroger) willen aansluiten.
- Houd een licht balletje in de luchtstroom. Beweeg de föhn langzaam naar alle kanten. Tot welke stand blijft het balletje zweven?
- Probeer het met een ballon.
- Lukt het ook met twee of drie balletjes?
- Ku je een licht voorwerp dat niet rond is, ook omhooghouden?
- Zet een lege wc-rol op de föhn en duw het balletje erin.
De middenbouw maakte een vliegtuigvleugel na
Meer tips van meester Sjors?
Lees meer van meester Sjors op onze site:
Maak groeipapier van een oude krant
Maak een mooie winterbloembak van gerecyclede stenen
Maak een oerbos(je) in eigen tuin!