Doe zuinig met water: 3 tips voor je tuin

Moderator^ TC June 09, 2020
351 keer bekeken 0 comments

Doe ook mee!

In mei werd er 4 miljard liter extra drinkwater gebruikt. Omdat het droog is, sproeien we meer en doordat we allemaal thuis moeten blijven, werd er veel meer water verbruikt. De stijging van het drinkwaterverbruik is een grote zorg voor de komende maanden. Daarom de oproep: doe zuinig met water! 

In Veenendaal krijgen we het drinkwater van Vitens. Zij ‘maken’ drinkwater van grondwater, maar ook de natuur ‘drinkt’ van dat water. Mens en natuur halen het dus uit dezelfde bron. Als we steeds meer water verbruiken en er dus meer grondwater opgepompt moet worden, dan zakt het grondwaterpeil. Valt er niet voldoende regen om dat grondwater weer aan te vullen, zoals nu het geval is, dan krijgt de natuur daar last van. De wortels van bomen en planten kunnen dan niet meer bij het water. 

Wij kunnen de natuur helpen door verstandig en zuinig met drinkwater om te springen. 

Zuinig met water in je tuin

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Je kan water opvangen in een regenton, regenwater afkoppelen en in je tuin laten lopen of bijvoorbeeld een regentank in je tuin laten plaatsen. 

Gebruik je drinkwater uit de kraan om je planten water te geven? Vitens heeft dan het 3 stappen slim sproeien plan voor je: 

1. Sproei wanneer de zon niet fel schijnt
Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben je planten er niet zo veel aan.

2. Sproei zo dicht mogelijk bij de grond
Sproei zo dicht mogelijk bij de wortels van je planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van je planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van je planten komt.

3. Train je planten om water vast te houden
Probeer bijvoorbeeld om je planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden. Ze houden het dan ook langer vol in de zomerhitte straks. Een leuk extraatje: je tuin mooi houden kost op deze manier een stuk minder moeite!

Meer waterbesparende tips

Vitens geeft nog veel meer waterbesparende tips, voor in en om je huis. 

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie settings