Zó besparen Hans en Gonnie op energie
Hans en Gonnie wonen al jarenlang in Veenendaal. In hun huis hebben ze veel aandacht besteed aan verduurzaming. Dit heeft hen niet alleen geholpen om energie te besparen, maar ook hun wooncomfort aanzienlijk verbeterd. Ze delen graag hun ervaringen en geven tips aan iedereen die ook overweegt om zijn huis te verduurzamen.
Van ouderlijk huis naar eigen stek
Gonnie is geboren en getogen in Veenendaal. "Ik ben opgegroeid in de Duikstraat," vertelt ze. Haar vader en oom waren beide bouwvakkers, en het is dan ook geen verrassing dat zij van jongs af aan betrokken was bij verbouwingen. "Ik ben er echt mee opgegroeid" zegt ze. Samen met Hans kocht ze in 1991 hun huidige woning, waar ze sindsdien alles hebben aangepakt wat er aangepakt kon worden. "We hebben de zolder geïsoleerd, de vloeren aangepakt en inmiddels ook zonnepanelen geplaatst."
Hans is geboren in Renswoude en verhuisde naar Veenendaal voor zijn werk. "Ik ben hierheen verhuisd omdat het dicht bij mijn werk was," legt hij uit. Ondanks dat hij niet in Veenendaal is opgegroeid, heeft hij hier inmiddels zijn thuis gevonden.
De eerste stappen naar verduurzaming
Het verduurzamen van hun huis begon in 2010 met de keuze voor nieuwe kozijnen. "We hadden een hekel aan schilderen en besloten daarom kunststof kozijnen te plaatsen," vertelt Hans. "Het bleek een gouden zet, want deze kozijnen zijn ook nog eens isolerend." Na de kozijnen volgden andere isolatiemaatregelen, zoals het aanschaffen van een HR-ketel, elektrische kachels, het laten zetten van HR++ glas en het isoleren van de muren en de vloer.
"We hebben toen meteen gekozen voor vloerisolatie, want dat scheelt echt enorm in de stookkosten," legt Hans uit. Omdat de woning een kruipruimte van 1,13 meter hoog heeft, hebben ze de woning vanaf de onderkant laten isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan direct aangebracht op de vloer, het ‘plafond’ van de kruipruimte dus.
Motivatie achter verduurzaming
De stijgende energiekosten waren voor Hans en Gonnie een belangrijke motivatie om hun huis te verduurzamen. "Een collega van me moest opeens 1913 euro per maand betalen voor zijn energie. Toen dacht ik: "dat gaat ons niet gebeuren!" vertelt Hans. Daarom besloten ze zonnepanelen te plaatsen en extra te isoleren. "We wilden gewoon zorgen dat onze energiekosten lager bleven", aldus Hans.
Uitdagingen en keuzes
Het proces van verduurzamen ging niet zonder uitdagingen. "Je moet goed opletten wat je doet en niet zomaar de eerste de beste aanbieder kiezen," waarschuwt Hans. Ze hadden bijvoorbeeld te maken met verschillende verhalen van aanbieders van zonnepanelen. "De ene vertelde ons iets heel anders dan de andere. Uiteindelijk hebben we goed geluisterd en gekozen voor de beste optie die bij ons huis paste."
Voordelen en comfort
Sinds de verduurzaming merken Hans en Gonnie grote voordelen. "Onze energierekening is flink gedaald en het huis voelt veel comfortabeler aan" zegt Hans tevreden. Ze hebben nu ook een slimme thermostaat die helpt om energie te besparen. "We zijn ons veel bewuster geworden van ons energieverbruik. Vroeger lieten we de thermostaat 's nachts gewoon aanstaan, nu zorgen we ervoor dat het huis 's nachts koeler is en besparen we zo energie."
Daarnaast hebben ze een gezellige routine ontwikkeld voor de koudere dagen. "Als het buiten kouder wordt, zetten we de elektrische kachel aan en zitten we samen onder een dekentje op de bank," vertelt Hans. Het wordt niet alleen snel warm. "Het is ook nog eens heel gezellig." vertelt Gonnie.
Tips voor andere woningeigenaren
Hans en Gonnie hebben door hun ervaringen waardevolle tips voor anderen die hun huis willen verduurzamen. "Kijk eerst goed wat je wilt hebben. Voor ons was het belangrijk om genoeg zonnepanelen te hebben om in onze eigen energiebehoefte te voorzien," legt Hans uit. Ze wilden echter niet doorslaan in het aantal zonnepanelen. “Sommige mensen plaatsen wel 29 zonnepanelen op hun dak, maar dat vonden wij teveel. Ons doel was niet om winst te maken door energie terug te leveren aan het net, maar om zelfvoorzienend te zijn.”
Hans benadrukt dat het bij verduurzaming belangrijk is om goed na te denken over je doelen. "Wil je winst maken of wil je je eigen energie opwekken? Wij kozen voor dat laatste, en dat heeft voor ons goed uitgepakt
Ze raden ook aan om goed onderzoek te doen naar aanbieders en offertes te vergelijken. "En luister vooral naar je gevoel," voegt Hans toe. "Als je er een goed gevoel bij hebt, moet je het doen."
Met deze aanpak hebben Hans en Gonnie hun huis klaargemaakt voor de toekomst, terwijl ze ook nu al genieten van de voordelen van het verduurzamen. "We blijven hier voorlopig nog wel wonen," zegt Hans. "Met alle aanpassingen die we hebben gedaan, is dit huis precies wat we nodig hebben."