Verhuisproject
Het liefst had IVN Veenendaal-Rhenen de tuin rondom hun verenigingsgebouw meegenomen bij het verhuizen. De educatieve tuin was namelijk al jaren een belangrijke plek waar IVN-leden hun activiteiten van de scholenwerkgroep en verschillende themamiddagen organiseren. Ook op de nieuwe stek moest er dus buitenruimte komen die zich daarvoor leent. Maar hoe krijg je dat voor elkaar op een door bramen overgenomen tegelplein?
Uit het team van actieve leden dat betrokken was bij de verhuizing ontstond een nieuw tuinteam met voorop coördinator Hanneke Baretta-Bekker. Zelf spreekt ze van geluk als ze vertelt hoe ze gaandeweg precies de juiste mensen wist te betrekken: echte aanpakkers, mensen met kennis van wilde en gekweekte planten, handige klussers en mensen uit de buurt die het geen probleem vinden om regelmatig water te komen geven. En volhouders die weten hoe je bramen effectief te lijf gaat, niet te vergeten.
Van idee via ontwerp naar uitvoering
Voor het zover was, maakte een bekende hovenier een basisontwerp waarin alle wensen van de werkgroep en de afdeling in verwerkt waren. Tijdens de aanleg van de nieuwe tuin is hier en daar afgeweken van het aanvankelijke ontwerp. Om te voldoen aan de wensen van de Veenendaalse schoolgidsen is het blotevoetenpad bijvoorbeeld toch verplaatst, omdat eromheen genoeg ruimte moest zijn voor kinderen die op hun beurt wachten. Zo blijkt hoe belangrijk het is om mede-vrijwilligers die de tuin voor activiteiten gaan gebruiken al vroeg te betrekken bij de plannen en uitvoering.
Andere dingen pakten onverwachts anders uit dan gedacht. Hier en daar was tijdens de werkzaamheden wat grond over en daar hebben de werklui met goedvinden van de werkgroep een klein heuveltje van gemaakt, dat eigenlijk wel mooi past in het beeld van de tuin. Helaas is de gewenste Texelse tuunwal minder goed uit de verf gekomen, maar daar zit de tuingroep niet mee. Met een tikkie fantasie is het een grafheuvel of woont er een reus onder, wiens laarzen je zou kunnen zien uitsteken.
Heuvelrugtuin
Een andere border wordt een voorbeeld van een Heuvelrugtuin. Zo helpen ze aan een breed publiek uit te dragen hoe belangrijk het voor biodiversiteit en klimaatadaptatie is om op de juiste manier te tuinieren. De Heuvelrugtuin is tot nu toe vooral nog gevuld met oude bekenden. Vanuit duurzaamheidsoogpunt en om de kosten te drukken zijn haast alle planten op de oude locatie, inclusief die uit de vijver, opgepot en meeverhuisd. Dit najaar en komend voorjaar wordt er in dit deel van de tuin nog veel bijgeplant aan struiken en vaste planten, mede vanuit een budgetje via Heuvelrugtuinen.
Voor en door de vereniging
De tuingroep ontvangt - nu de tuin vorm heeft gekregen - van alle kanten complimenten, zowel van leden die een kijkje komen nemen bij het nieuwe verenigingsgebouw als van wijkbewoners uit de flats rondom. Iedereen die langskomt is positief verbaasd over hoe mooi de nieuwe verenigingstuin wordt. Al het werk dat de vrijwilligers in de nieuwe tuin De Groenhof hebben gestoken heeft de afdeling nu al veel gebracht en dat hoopt iedereen in de toekomst te verzilveren met vele mooie buitenactiviteiten. Aankomend voorjaar, wanneer de plantenvakken verder gevuld zijn, is de tuin helemaal af. Dan volgt er uiteraard een feestelijke opening met IVN-leden, de scholenwerkgroep, leerkrachten, de gemeente en andere betrokkenen.
Wil je meer weten over de nieuwe tuin van IVN Veenendaal-Rhenen?