Bedrijventerrein Faktorij De Vendel op weg naar aardgasvrij

Categorieën

  • Bedrijfspand
  • Gemeente en regio
  • Mijn buurt van het gas af

Afgelopen maandag onthulden gedeputeerde Huib van Essen, wethouder Marco Verloop en voorzitter van de commissie Duurzaam Ondernemen Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) Kees Boot het bouwbord bij de ingang van bedrijventerrein Faktorij De Vendel.

“Daarmee is voor iedereen duidelijk dat Veenendaal werk maakt van het toekomstbestendig en aardgasvrij maken van dit bedrijventerrein. Daar ben ik trots op!” Marco Verloop dankte ook de provincie. “Mede door de bijdrage van de provincie kunnen we aanvullend onderzoek doen!” “Dit project in Veenendaal is inderdaad uniek omdat het een bedrijventerrein aardgasvrij wil maken. De provincie Utrecht draagt hier graag met subsidie aan bij.” Vult Huib van Essen aan.

Toekomstbestending en aardgasvrij bedrijventerrein

De onthulling van het bouwbord is een bijzonder moment in het traject Buurtuitvoeringsplan Faktorij De Vendel, na de start eind 2021 met een subsidieaanvraag voor aardgasvrije wijken bij de Rijksoverheid. Daaruit bleek al hoe belangrijk zowel de gemeente als de BOV het verduurzamen van het bedrijventerrein vinden. In het gebied staan 34 woningen en er zijn 312 bedrijven gevestigd. In het oostelijk deel De Vendel staan vooral kantoorpanden en in het westelijke deel De Faktorij zien we meer industriële bedrijven. “Het onthulde bouwbord is niet zomaar een bouwbord.“ Meldt Kees Boot. “Het is circulair en klimaatadaptief. Ook is er ruimte voor de logo’s van 60 bedrijven die meedoen aan het traject om dit bedrijventerrein toekomstbestendig en aardgasvrij te maken.”

In het afgelopen jaar is veel opgebouwd. Zo is er inmiddels een actieve meedenkgroep. We organiseren netwerkbijeenkomsten met interessante sprekers. Voor 60 bedrijven is er een energieadvies en met een drone maken we een warmtescan van de bedrijven. Zo willen we erachter komen hoe en wanneer het bedrijventerrein aardasvrij kan worden. Begin 2024 wordt een besluit hierover verwacht.