Bouw duurzame warmtecentrale DEVO van start

Categorie├źn

  • Gemeente en regio

Er komt een nieuwe duurzame energiecentrale van warmtebedrijf DEVO. Deze zorgt straks voor warmte voor Groenpoort in Veenendaal-Oost. De centrale gebruikt een aantal duurzame technieken, zoals elektrische warmtepompen en slimme warmteopslag. Hierdoor is de centrale CO2-neutraal. Afgelopen vrijdag werden er vier palen de grond in geslagen. Het markeerde de start van de bouw.


Met vier grote hamers gaven wethouder Martijn Beek en Frank van der Vlugt, Gijs de Man en Gerhard van de Lagemaat (DEVO) het startsein. Op het bouwterrein kwamen alle partijen samen die een rol spelen in de ontwikkeling. Linthorst Techniek en Bouwbedrijf Kreeft zorgen ervoor dat de centrale de komende maanden gebouwd wordt.

De nieuwe centrale maakt warmte buiten de piektijden op het stroomnet. Om hiervoor te zorgen, worden er slimme technieken gebruikt. Een voorbeeld is het opslaan van energie in de vorm van een warmtebuffer. Hiermee wordt er buiten de piektijden warmte gemaakt en opgeslagen. Op momenten dat er vervolgens veel vraag is naar warmte, kan deze worden geleverd.

Eind 2024 moet de centrale klaar zijn. In november worden de eerste woning opgeleverd. De centrale zorgt dan voor warmte voor deze woningen.

Kijk voor meer informatie op www.devo-veenendaal.nl.