De vleermuiskasten hangen!

Categorieën

  • Gemeente en regio
  • Huis

De gemeente Veenendaal zet zich in voor vleermuizen. Ecologen zijn overdag én ‘s nachts op pad om te kijken waar ze voorkomen en er zijn verblijfplaatsen voor vleermuizen opgehangen.

Zie je ergens een vreemde kast met allerlei gleufjes? Dan kan het goed zijn dat dit een vleermuiskast is. Hier kunnen vleermuizen in verblijven. Deze zijn de afgelopen weken opgehangen om de dieren beter te beschermen. Hun verblijfplaatsen staan namelijk onder druk doordat er steeds meer woningen geïsoleerd worden.

Het isoleren van woningen is onmisbaar voor de energietransitie, maar het betekent wel dat sommige diersoorten een nieuw onderkomen nodig hebben. Er zijn namelijk dieren, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, die in spouwmuren en bij daken leven. Met het zogeheten Soortenmanagementplan brengen we hun leefgebieden in kaart. Daarnaast nemen we maatregelen om ze een andere verblijfplaats te geven, zoals deze vleermuiskasten.

Wij hopen dat de vrouwtjesvleermuizen de vleermuiskasten gaan gebruiken als kraamkolonie. Vleermuizen krijgen meestal maar één jong per jaar. Deze worden in juni geboren. Als de jongen zijn uitgevlogen, is de kans groot dat de vleermuizen daarna van plek veranderen. Vleermuizen verhuizen namelijk vaak.

We zijn natuurlijk benieuwd of de vleermuizen gebruik gaan maken van hun nieuwe huisjes. Later dit voorjaar gaan we bekijken in hoeverre dit het geval is.

Natuurvriendelijk isoleren

Bent u zelf van plan jouw woning te laten isoleren? Kies dan voor een isolatiebedrijf dat dit op een natuurvriendelijke manier doet. Dan bespaar je energie en bescherm je de natuur.

Bekijk alle tips over isolatie.