Steeds meer Veenendalers zijn bezig met energie

Trefpunt #duurzaam merkt dat steeds meer Veenendalers bezig zijn met energie. Zo leent het Trefpunt veel energiemonitors uit. Dit zijn simpele apparaten die het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten laten zien. Daarnaast is er veel vraag naar de gratis warmtescan en de Veense Isolatie Actie.

De energiemonitor

De energiemonitor is een eenvoudig hulpmiddel dat inzicht biedt in het stroomverbruik van huishoudelijke apparaten. Mike Iskarous, energie-ambassadeur bij het Trefpunt #Duurzaam in Veenendaal, legt uit: "De energiemonitor kan in het stopcontact worden gestoken en daardoor verbonden worden met de meterkast. Hiermee bekijk je je energieverbruik. Het apparaatje koppelt aan de slimme meter en toont groen bij veel zonnepanelen en rood als er veel apparaten zijn aangesloten, waardoor je ziet welke veel stroom verbruiken." De energiemonitor, die gratis te lenen is bij het Trefpunt, biedt inzicht in het energieverbruik en heeft bij sommige mensen de reactie opgeroepen om er zelf een aan te schaffen, wat slechts een paar tientjes kost. 

Warmtescan

De gratis warmtescan van de gemeente Veenendaal heeft veel interesse gewekt onder de inwoners. Meer dan 125 aanmeldingen tonen de populariteit van dit initiatief. "Mensen zijn bezorgd over de naderende winter en er is onzekerheid over de energieprijzen”, vertelt Mike. “Velen twijfelen over hun energiecontract en willen graag besparen. Ook het feit dat de verwarming nu weer aan gaat, zorgt ervoor dat inwoners steeds meer bezig zijn met besparen.”

Advies rondom isoleren

Voor goed advies over het isoleren van je huis verwijst Mike naar de Veense Isolatie Actie. Deze actie verzorgen we met Energie Samen Foodvalley en Platform Duurzaam Samenwerken (Plat DuS). Na je aanmelding nemen we contact met je op en wordt er gekeken naar je wensen en de mogelijkheden voor je woning. Daarna volgt er een traject op maat. Het einddoel is een goed geïsoleerd huis waarin je comfortabel woont. Inwoners kunnen zich via deze pagina of het Trefpunt #duurzaam aanmelden voor de actie. 

Wachtlijst

De aanmelding voor de warmtescan is momenteel mogelijk via duurzaamveenendaal.nl/warmtescan, maar gezien het toenemende aantal aanmeldingen is er momenteel een wachtlijst. Mike benadrukt dat er veel werk aan de winkel is. Vooral voor oudere huizen die aanzienlijk warmte verliezen door slechte isolatie.