Maximale capaciteit elektriciteitsnet Veenendaal-Oost bereikt

Categorieën

  • Gemeente en regio
  • Huis
  • Bedrijfspand

In een deel van regio Foodvalley, waaronder Veenendaal-Oost, is de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. De belasting op de elektriciteitsstations Frankeneng en Wekerom is de afgelopen jaren sneller toegenomen dan verwacht. Netbeheerder Liander werkt aan oplossingen.

De stations Frankeneng en Wekerom voorzien Veenendaal-Oost (Frankeneng), Ede, en buitengebieden van Barneveld en Apeldoorn van elektriciteit. Pas als Liander het net heeft uitgebreid, kan de netbeheerder grootverbruikers in hun vraag voorzien als deze zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen. Het gaat bijvoorbeeld om metaalbewerkers, betonfabrieken, warmtebedrijven en doe-het-zelfzaken.

Toegenomen vraag

Volgens Liander is de schaarste op het net het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Het tempo van de ontwikkelingen in de gebieden gaat sneller dan de geplande netverzwaringen. Door het capaciteitstekort kunnen er geen nieuwe klanten worden aangesloten, en kunnen er ook geen klanten meer vermogen krijgen.

Geen gevolgen voor bestaande klanten en duurzame opwek

Het bereiken van de maximale capaciteit heeft geen gevolgen voor consumenten en ondernemers die al een contract met Liander hebben (behalve als ze meer vermogen willen krijgen). Ook heeft de situatie geen betrekking op het terugleveren van elektriciteit via (duurzame) opwek zoals windmolens en zonnepanelen.

Oplossingen

Structurele oplossingen, zoals het uitbreiden van de capaciteit, zijn naar verwachting medio 2025 uitgevoerd. In de tussentijd kijkt Liander ook naar ‘slimme’ oplossingen. Een voorbeeld hiervan is congestiemanagement, waarmee de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet wordt verdeeld. Dit gebeurt op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan.

Op de website van Liander vind je meer informatie.