Onderzoek van nieuw warmtenet
Categorieën
In Veenendaal zijn DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal actief. Uit een samenwerking tussen deze twee partijen is het nieuwe bedrijf Veenwarmte ontstaan. Veenwarmte brengt de kansen in kaart voor de aanleg van warmtenetten in Veenendaal. Het bedrijf onderzoekt op dit moment een warmtenet in een gebied ten oosten van centrum Veenendaal.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen. Hierdoor stroomt heet water vanuit een duurzame warmtebron naar woningen. Elke woning heeft een eigen aansluiting. In Veenendaal zijn verschillende geschikte warmtebronnen beschikbaar. De warmte komt bijvoorbeeld van zonnewarmte, het riool, of aardwarmte. Het is een duurzame manier om huishoudens te verwarmen.
Waarom een warmtenet?
In gebieden waar veel woningen dicht op elkaar staan, zoals buurten met veel flats, is een warmtenet vaak de meest logische keuze. De aanleg van een warmtenet in een buurt betekent niet dat alle woningen daar verplicht op worden aangesloten. Woningeigenaren kunnen natuurlijk zelf een keuze maken. Voor eigenaren van een goed geïsoleerde woning kan het ook aantrekkelijk zijn een warmtepomp te nemen.
Wie beheert een warmtenet?
Een warmtenet wordt beheert door een warmtebedrijf. In Veenendaal zijn de warmtebedrijven DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal actief. Deze twee bedrijven werken ook samen in een nieuw bedrijf: Veenwarmte. Veenwarmte maakte een ontwerp voor een warmtenet in een gebied ten oosten van het centrum van Veenendaal. Technisch is het warmtenet hier haalbaar. Nu onderzoekt Veenwarmte de betaalbaarheid voor bewoners. Meer informatie over dit warmtenet vind je op www.veenwarmte.nl(Verwijst naar een externe website).
De voordelen van een warmtenet:
- Het is een duurzaam en veilig alternatief voor aardgas.
- Er zijn veel verschillende duurzame warmtebronnen voor een warmtenet.
- De aansluiting op een warmtenet kost weinig ruimte in de woning. In plaats van een cv-ketel krijg je een warmte-afleverset. Die is even groot of zelfs kleiner dan een cv-ketel.
- Meestal is er geen uitgebreide isolatie van de woning nodig. Verder besparen op je energierekening door isolatie is natuurlijk wel altijd een goed idee.
- Je kunt je bestaande verwarmingsinstallatie met radiatoren of vloerverwarming gewoon blijven gebruiken.
De nadelen van een warmtenet:
- Er is maar één warmteleverancier per warmtenet. Als je kiest voor een warmtenet, kies je voor één vaste leverancier.
- Een warmtenet is vooral haalbaar en betaalbaar in dichtbebouwde gebieden.