Pak energieslurpers aan

Categorie├źn

  • Huis

Het opsporen van energieslurpers kan je veel opleveren. Zeker met de huidige energieprijzen, die erg hoog zijn. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Vier vragen aan Johan Edens van Trefpunt #duurzaam.

Wat zijn doorgaans de grootste energieslurpers in huis?

Een elektrische boiler, waterbed, groot televisiescherm, elektrisch kacheltje, wasdroger en terrasverwarmers zijn echte energieslurpers.

Een tropisch aquarium en een vijverpomp gebruiken niet zo veel elektriciteit, maar omdat ze vaak 24 uur per dag aan staan gebruiken ze jaarlijks toch veel energie. Ook een oude koelkast en vriezer verbruiken veel energie.

Om hoeveel energie gaat het?

Een gemiddeld huishouden verbruikt 2500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Bij een elektriciteitsprijs van 40 cent per kWh kost dit 1000 euro. Je kan dus veel geld besparen door minder elektriciteit te verbruiken!

Hoe kan iemand zijn energieslurpers vinden?

Met een energiemonitor zijn apparaten die veel energie verbruiken, goed op te sporen. Bij Trefpunt #duurzaam kan je gratis een energiemonitor lenen om het elektriciteits- en gasverbruik van jouw woning te meten.

Wat kan iemand vervolgens doen?

Gebruik energieslurpers zo min mogelijk. Hang de was op aan de waslijn. En vraag uzelf af of die vriezer eigenlijk wel nodig is, nu de supermarkt bijna iedere dag en avond open is. Ook kunnen de oude koelkast en vriezer worden vervangen voor nieuwe energiezuinige modellen. Let bij het kopen van elektrische apparaten op het energielabel.
 

Meer weten over energieslurpers? Kom naar het Trefpunt #duurzaam (Passage 24, naast de achteringang van de HEMA).