Veenendaal vraagt aandacht voor wasbare luiers

Categorieën

  • Gemeente en regio

Om wasbare luiers te promoten krijgen alle jonge ouders in Veenendaal, waarbij in 2023 een kindje wordt geboren, van de gemeente een wasbare zwemluier cadeau. Op deze manier hoopt de gemeente meer mensen enthousiast te maken voor wasbare luiers en zo een bijdrage te leveren aan minder afval en meer herbruikbare producten. 

Luierafval

Na etensresten vormt luierafval een groot deel van het restafval dat verbrand wordt in de afvalverbranding. Een baby gebruikt veel luiers en door wasbare luiers te gebruiken besparen jonge ouders ongeveer €500,- per kind en zo’n 2500 luiers per jaar. Wasbare luiers zijn er tegenwoordig in zachte stofjes en vrolijke prints en je gebruikt ze met een wasbare of wegwerpinlegger. Dat levert veel minder afval dan telkens een hele luier weggooien. 

Recyclen

Wethouder Marco Verloop vertelt: “We hebben in Veenendaal in samenwerking met ACV al brengcontainers om luierafval te recyclen, maar afval voorkomen is natuurlijk nog veel beter. Daarom doen we als gemeente Veenendaal mee aan de campagne 'Lekker Broekie'. Reduce, re-use, recycle: drie manieren om meer circulair te worden. Dit staat voor minder grondstoffen gebruiken, meer hergebruiken en recyclen. Het mooie van wasbare luiers is dat we hiermee minder grondstoffen gebruiken (reduce) en producten vaker hergebruiken (re-use).” 

Voor mensen die voorkeur hebben voor wegwerpluiers, staan er luiercontainers in Veenendaal. Zo kan het luierafval gerecycled worden tot energie en plastic. Via de ACV-app zijn de locaties van deze containers te vinden. 

Ophalen wasbare zwemluier

Ouders die hun pasgeboren baby aanmelden krijgen een brief thuis waarmee ze een zwemluier kunnen afhalen bij het gemeentehuis. Ouders waarvan hun baby tussen 1 januari 2023 en 15 juni 2023 geboren is, kunnen op vertoon van de inschrijving van de baby bij de gemeente óf het geboortekaartje ook een zwemluier komen afhalen bij de receptie.