Warmte uit asfalt N233 Veenendaal blijkt niet haalbaar

Categorie├źn

  • Gemeente en regio

De provincie Utrecht en de gemeente Veenendaal hebben onderzocht of het haalbaar is om warmte te winnen uit het asfalt van de N233. Na berekeningen blijkt dat de techniek achter het winnen van warmte niet goed past bij hoe de warmtenetten in de wijk Veenendaal-Oost zijn ontworpen.

De N233 wordt tussen 2024 en 2027 opnieuw ingericht. In de buurt van deze weg ligt een warmtenet van Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO) en een tweede warmtenet is in voorbereiding. In theorie zou het mogelijk zijn om via de leidingen in het asfalt de (toekomstige) huizen en gebouwen van warmte via deze netten van warmte te voorzien. Het afgelopen jaar zijn de mogelijkheden voor warmtewinning uit het asfalt van de N233 in samenwerking met adviesbureaus verder uitgewerkt.

Niet haalbaar

Na uitgebreide thermische berekeningen blijkt dat het te duur is om warmte uit het asfalt als warmtebron toe te voegen aan de warmtenetten. Daarnaast zou er een te groot oppervlak van de weg nodig zijn om voldoende warmte op te wekken.

De provincie Utrecht en gemeente Veenendaal benadrukken dat dit in andere omstandigheden anders kan zijn. Deze conclusie geldt alleen voor de N233; in andere gevallen kan warmtewinning uit asfalt mogelijk wel een goede keuze zijn. Ook worden de resultaten van deze studie gebruikt om andere kansen voor het winnen van warmte uit asfalt te bekijken en waar mogelijk te benutten.

Het onderzoek naar het opwekken van zonnestroom door zonnepanelen op geluidswallen-en schermen langs de N233 gaat wel door. Voor het einde van dit jaar wordt duidelijk of dit mogelijk is.