Was schoner als de zon schijnt

Categorieën

  • Huis

Stedin roept op om te ‘Zonwassen’: wassen als de zon schijnt. Zo gebruik je duurzaam opgewekte energie meteen als deze wordt opgewekt. Ook als je zelf geen zonnepanelen hebt! Door te Zonwassen, was je schoner én voorkom je dat het elektriciteitsnet wordt overbelast.

Waarom wassen met de zon?

Er wordt tegenwoordig heel veel zonne-energie opgewekt. ‘Schone stroom’ is natuurlijk onmisbaar, maar de hoeveelheid zonne-energie groeit harder dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. De stroom die zonnepanelen opwekken is moeilijk te bewaren. Daarom is het goed als we deze zoveel mogelijk direct gebruiken. Ofwel, energie gebruiken op het ritme van de natuur.

Bovendien is wassen als de zon schijnt een stuk duurzamer. Je gebruikt immers 100% zonne-energie om je wasje te draaien.

Wanneer moet je dan wassen? Meestal is dat tussen 12:00 en 15:00. Op de website van Stedin vind je meer informatie over zonwassen en het wasweerbericht met de beste tijden per week.

Ook als je geen zonnepanelen hebt

Je kan ook zonwassen als er geen zonnepanelen op je dak liggen. Je gebruikt dan de opgewekte zonne-energie van de zonneparken of buren die zonne-energie terugleveren op het net.