'Gewoon doen!' Kees van de Bovenkamp koppelt af

Moderator^ TC December 04, 2019
398 keer bekeken 0 comments

Vraag het onze regenwatercoaches

Lanny Olie en Renee Kleijn zijn de regenwatercoaches van Veenendaal. Zij weten alles over afkoppelen en vergroenen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"185851"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"dateType":"classic","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum 

Doe ook mee!

In 2018 werd er in de Dijkstraat een gescheiden riool aangelegd, één buis voor vuilwater en één voor hemelwater. Kees van de Bovenkamp, wonend in de Dijkstraat, vond dit een mooie gelegenheid om zijn eigen woning af te koppelen.

Kees: “Tijdens de wegwerkzaamheden realiseerden we ons dat er wel veel inspanningen werden gedaan voor de aanleg van de gescheiden systemen en dat gaf te denken. Omdat de hele voortuin op de schop moest na de buxusmot, hebben we het meteen goed aangepakt. Ik ben aan de voorkant begonnen met afkoppelen van regenwater en dat verliep zo goed, dat ik dacht: ik doe de achterkant ook!”.

Regenwateradviseur 

Voorafgaand aan de werkzaamheden kregen de bewoners van de Dijkstraat bezoek van regenwateradviseur Lanny, hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Kees: “Lanny kwam bijvoorbeeld met het idee om in de achtertuin een pijp naar achteren te geleiden, zodat ik het regenwater van ons garagedak en een deel van het dak van de buren daar kon benutten”. Een heel goed idee, zo bleek. Hij maakte zelf een buizen- en een slangsysteem met gaatjes erin, waardoor het regenwater druppelsgewijs vanuit de buis de tuin in stroomt. Precies waar Van de Bovenkamp het wil hebben. Hij sloot zijn huis niet aan op het nieuwe regenwaterriool in de Dijkstraat: “Nee, het regenwater dat ik opvang in twee regentonnen en door de buizen laat lopen, gebruik ik dus zelf voor mijn tuin. In de voortuin stroomt het water ook vrij af zó het grondwater in. Het is dus niet alleen goed voor mijn planten, maar ook voor de natuur”. 

Zeer tevreden

Afkoppelen is simpel, volgens Kees. “Ik ben eigenlijk tijdens het afkoppelen nergens tegenaan gelopen. Omdat ik het wat groter heb aangepakt, moet je wel goed nadenken. Zo was de kleine regenton eerder vol dan de grote en liep hij over. Door een technische oplossing te bedenken bij de dakgoot, is dit ook weer opgelost. Ik wilde eerst al het regenwater lozen op de vijver, maar dat is weer niet goed voor de vissen. We zitten hier op zandgrond, dus al het regenwater dat extra in de tuin komt is zó weg”. De tuinliefhebber is nog niet klaar met afkoppelen. Zijn volgende project wordt de andere hoek van de tuin, waar een boom en planten nog te weinig water krijgen.

Besparing op waterkosten enorm

Het grootste voordeel van afkoppelen voor hem is dat het regenwater niet gereinigd hoeft te worden en dat in de tuin minder gesproeid hoeft te worden. “In mijn geval vang ik enorm veel regenwater per jaar op, wel een huiskamer van 40m2 vol. Dat is ongeveer 100.000 liter: water dat gratis en voor niets uit de lucht komt vallen. Ik ben erg enthousiast over afkoppelen en probeer anderen te stimuleren om het ook te gaan doen. En het is zo simpel, je zaagt de regenpijp af, dopje en bochtje erop, klaar. Je hoeft niet bang te zijn dat het te nat of glad wordt, het regenwater is echt zo weg”. Gewoon doen.

Ook gaan afkoppelen?

De ‘grindbak’ in de voortuin vindt Kees zelf een mooie tip: “Je graaft een geul in de tuin, waar je bijvoorbeeld oud grind in stort. Daarna kan daar een mooie laag split overheen en je hebt een perfecte buffer voor regenwater”.
Daarnaast vindt hij dat je gewoon moet beginnen met afkoppelen. Iedereen kan het en het is heel makkelijk. Afkoppelen kost bijna niks en je helpt er de natuur meteen mee. “Ik zou wel iedereen aanraden om een regenwateradviseur langs te laten komen voor tips. Ze hebben enorm veel mooie voorbeelden en nemen echt de tijd om de situatie van jouw huis goed te bekijken”, aldus Van de Bovenkamp. 

Enthousiast geworden? Maak een afspraak met regenwateradviseurs Lanny en Renee per e-mail

Images

Comment

Twitter

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie settings