Dragonder-Oost wordt aardgasvrij

Dragonder-Oost gaat van het aardgas af. De gemeente stelt voor om de buurt in 2050 aardgasvrij te hebben. Met dit jaartal sluiten we aan bij de landelijke einddatum van het aardgas.

Dit voorstel komt voort uit onderzoek naar de technische mogelijkheden én de wensen van inwoners. We hebben onderzocht of de buurt mogelijk vervroegd van het aardgas af kan.

Op deze pagina vind je de redenen achter het voorstel. Daarnaast helpen we je op weg om te verduurzamen. Bijvoorbeeld met de handige rekentool voor de beste aardgasvrije oplossing voor jouw woning.

Download het plan (samenvatting) (pdf, 3 MB)

Met 2050 sluiten we beter aan op natuurlijke momenten om te verduurzamen.

Er zijn verschillende redenen om de datum niet te vervroegen. Een belangrijke voorwaarde is dat iedereen mee moet kunnen doen. De overstap naar aardgasvrij is op dit moment niet voor iedereen betaalbaar. Daarnaast is het voor veel mensen ingewikkeld. We willen een aanpak ontwikkelen die het inwoners makkelijker maakt om van het aardgas af te gaan. Maar dat kost tijd.

Het is ook belangrijk dat je als inwoner geen onnodige kosten maakt. Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 verplicht. Met zo'n warmtepomp ben je nog niet volledig van het aardgas af. Het is voor inwoners zonde als ze deze aankoop al na enkele jaren weer moeten vervangen. Door te kiezen voor 2050 als einddatum blijft de hybride warmtepomp komende jaren een optie voor bewoners van Dragonder-Oost.

Er zijn meer praktische redenen. Bijvoorbeeld onzekerheid over het stroomnet tot 2030. Dit zit erg vol (lees meer op deze pagina). Als Dragonder-Oost van het aardgas af zou gaan, betekent dit veel nieuwe aansluitingen. Dit lijkt niet haalbaar.

De weg naar 2050 is nog niet helemaal duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat er ook nu al veel kansen zijn om aardgas te besparen of aardgasvrij te worden.

De eerste mijlpaal is een vermindering van 40% aardgasverbruik in 2030. Dat betekent bijvoorbeeld:

  • zo'n 200 extra woningen aardgasvrij,
  • 160 hybride warmtepompen, en
  • de helft van de woning op inductie.

Hoe zou de weg naar aardgasvrij eruit kunnen zien? De gemeente stelt nu de volgende acties voor:

Weten

De gemeente informeert vaak over de einddatum. Nieuwe kopers moeten op de hoogte zijn, en alle inwoners moeten persoonlijk advies kunnen krijgen. Daarnaast bieden we informatie, bijvoorbeeld met de brochures en rekentool op deze pagina.

Doen

We bieden een traject aan voor het aardgasvrij maken van de woning. Bij dit traject krijgt de inwoner advies en wordt hij helemaal ontzorgd. Zo kan iedereen beter en voordeliger verduurzamen. Ook is het belangrijk dat iedereen de stappen kan betalen. Wellicht komt er subsidie voor kleine aardgasverbruikers. Tot slot komen er extra transformatoren in de buurt.

Regelen

De einddatum wordt vastgelegd in het Omgevingsplan. Daarnaast komen er aanvullende voorwaarden voor het aardgasvrij maken van Dragonder-Oost. Denk aan buitenunits, transformatoren, en geluidsnormen van warmtepompen.

Met 2050 sluiten we beter aan op natuurlijke momenten om te verduurzamen. Maar de gemeente moedigt iedereen aan om waar het kan deze stap eerder te zetten. De informatie op deze pagina helpt je op weg met maatwerk voor jouw woning en situatie (zie het kopje 'Aan de slag!').

Tips

  • Ga je een nieuwe keuken kopen? Stap dan over op inductie.
  • Denk alvast aan extra groepen in de meterkast. En eventueel 3 fasen voor warmtepomp/elektrische auto
  • Ga je verbouwen? Dit is hét moment om vloerverwarming aan te leggen!
  • Houd alvast rekening met de ruimte die een warmtepomp nodig heeft (het buitendeel én binnendeel)
  • Hou subsidies goed in de gaten. Bij het Warmtefonds kan je vaak lenen met 0% rente.
  • Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp een eis vanuit de rijksoverheid.
  • Test of je woning warm blijft met een warmtepomp (doe de 50-gradentest)
  • Woon je in een VvE? Ga het gesprek aan met mede-eigenaars. Is het verstandig om stil te blijven zitten of bereiden jullie je voor?

Informatie en advies

Heb je vragen over verduurzaming? Neem dan contact op met het Energieloket. Wil je meer weten over de plannen? Stuur een mail naar duurzaam@veenendaal.nl.

Aan de slag!

In Dragonder-Oost zetten we in op individuele oplossingen. Dit betekent dat woningen van het aardgas af gaan met een warmtepomp, in plaats van collectieve oplossingen zoals een warmtenet. 

Er zijn geen plannen voor een groot warmtenet. Dit lijkt te duur en niet praktisch in deze buurt. Op klein schaal zou dit wel mogelijk kunnen zijn. Het initiatief daarvoor ligt bij de de inwoners. De keuze voor individuele oplossingen betekent dat iedereen op weg naar 2050 zelf een keuze maakt voor het beste moment en de beste specifieke techniek om aardgasvrij te worden.

Hieronder vind je hulpmiddelen voor het aardgasvrij maken van je woning: brochures, een interactieve kaart, en een rekentool.

Brochure

Elk woningtype (rijwoning, hoekwoning, vrijstaande woning*) heeft een eigen brochure. Hiermee vind je de meest geschikte warmtepomp optie, en welke stappen nodig zijn.

Help je hulp nodig bij het lezen van de brochure? Neem contact op via duurzaam@veenendaal.nl.

Brochure voor een tussenwoning (pdf, 2 MB) Brochure voor een hoekwoning (pdf, 2 MB) Brochure voor een vrijstaande woning (pdf, 2 MB)

Interactieve kaart

Op onderstaande kaart kan je zien wat jouw verbruik is. Deze gegevens helpen je om een keuze te maken in de voor jou geschikte oplossing. De gegevens kan je invoeren in de rekentool.

Wil je hulp bij het gebruik van de kaart? Stuur dan een mail naar duurzaam@veenendaal.nl.

Let op: heb je vóór 11 december de kaart gebruikt? Dan kan het zijn dat de velden voor je gas- en elektraverbruik omgewisseld waren. Dit is inmiddels aangepast. Excuses voor het ongemak.

Rekentool

Met onze rekentool bereken je verwachte kosten en opbrengsten van verschillende pakketten maatregelen met interessante financieringsopties. Denk aan maatregelen zoals warmtepompen, zonnepanelen, en andere aanpassingen.

Ga naar de rekentool

Je zit vast met meer vragen. Gemeente Veenendaal heeft verschillende loketten die jou helpen te verduurzamen.

Het Energieloket beantwoordt telefonisch al jouw vragen over energie besparen en subsidies. Daarnaast is er Trefpunt #duurzaam (Passage 24) waar je langs kunt gaan met vragen over verduurzaming.

Wil je meer weten over de plannen voor Dragonder-Oost? Of heb je vragen over de rekentool en kaart? Stuur dan een mail naar duurzaam@veenendaal.nl.

Presentaties

De informatie op deze pagina is op 30 november 2023 gepresenteerd aan inwoners. Hieronder vind je de link naar deze presentatie. Heb je vragen? Neem contact op via duurzaam@veenendaal.nl.

Presentatie informatieavond 30 november (pdf, 5 MB)