Gezin betaalt een paar euro per maand aan elektra

We merken het allemaal. Voor gas en elektra moet je tegenwoordig aardig in de buidel tasten. De een slikt het voor zoete koek, de ander neemt extra maatregelen om de energierekening te laten dalen. Familie van den Dikkenberg nam actie en betaalt een paar euro per maand aan elektra. Hoe krijgen ze dat nou voor elkaar?

Gert van den Dikkenberg: “Wij wonen sinds 2019 in een tussenwoning (Veenendaal West) uit 1991. Vrij snel zijn we aan de slag gegaan met verduurzaming van de woning. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van HR++ glas. Verder zijn de voor- en achtermuren gestuct en geïsoleerd met foam. Al die maatregelen zorgden niet alleen voor minder energieverbruik, ze verhoogden ook het comfort. Twee jaar geleden zijn we na een serie maatregelen definitief van het gas af gegaan.

Airco

Op de woning liggen inmiddels veertien zonnepanelen (405 Wattpiek). Gert: “We hebben daarna een airco, die ook kan verwarmen, in de woonkamer geïnstalleerd. Zelf ben ik koelmonteur, dus kan dat zelf. Dat scheelt natuurlijk wel. Je hebt er kijk op.”

Luchtstroming

Gert: “Verwarmen met een airco is in het begin wel even wennen. Vooral het afstellen vraagt tijd en handigheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een radiator heeft een airco een andere luchtstroming. Hangt hoger natuurlijk. maar we zijn er blij mee.”

Warmtepompboiler

Gert deelt nog graag een nieuwtje: “Voor het douchen gebruiken we een warmtepompboiler. Deze boiler haalt energie (warmte) uit de lucht om het water voor de kraan/douche te verwarmen. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in het boilervat. Hij gebruikt zo weinig mogelijk elektriciteit, omdat de warmte wordt opgewekt door de aanwezige buiten- en /of binnenlucht. Maar deze warmtepompboiler heeft nog een voordeel. Omdat wij op de zolder slapen, kunnen we ‘gratis en slim’ gebruik maken van de uitgestroomde koude(re) lucht uit de boiler. Die komt terecht in de slaapkamer.”

De buurt

Gert: "We zijn erg tevreden over onze maatregelen. We betalen nog maar een paar euro per maand aan elektra. Stedin heeft het gas afgesloten en de cv-ketel is weggehaald. Blijkbaar heb ik ook buurtgenoten nieuwsgierig gemaakt, want geregeld komen ze langs om te kijken hoe wij het allemaal gedaan hebben. Dat vind ik leuk, vertel er graag over. Bijvoorbeeld over de warmtepompboiler die nog vrij onbekend is. Verder dragen we graag een steentje bij aan een duurzamere wereld.”