Buren slaan handen ineen

Elkaar inspireren en helpen om te verduurzamen. De families Van de Weerd en Kraan uit Veenendaal bewijzen het. De buren stimuleerden elkaar om hun woning uit 1989 eens flink onder handen te nemen. Met nu al mooie besparingen tot gevolg.

De families Van de Weerd en Kraan wonen aan de Mozartdreef in Veenendaal. Als goede buren kunnen ze het goed met elkaar vinden en dat leidde vorig jaar tot concrete maatregelen aan hun woningen.

Bert van de Weerd: ,,Ik woon er al vanaf 1989, onze buurman woont er sinds 2013. Ik las in de krant over een gratis warmtescan. Die heb ik laten uitvoeren. We hadden vanaf het begin al dubbel glas, maar uit de meting bleek dat hier nog genoeg winst te behalen was. We hebben daarom beneden  HR+++ glas aan laten brengen, en we lieten de vloer isoleren. En, mooi meegenomen, bij minimaal twee maatregelen ontvang je subsidie.”

Voordelen

De familie merkt nu al de voordelen, benadrukt Bert: “Natuurlijk was er een zachte winter, maar toch is zowel het gas- als het elektriciteitsverbruik behoorlijk gedaald. Dus dat is mooi.”

George Kraan: “Naar aanleiding van de warmtescan en de meetresultaten van de buren werd ik ook nieuwsgierig. Ik verdiepte me er verder in en besloot een gratis energiescan uit te laten voeren en een berekening te laten maken. We besloten, net als buurman Bert, HR+++ glas aan te laten brengen en de vloer te isoleren. We denken beiden hetzelfde over verduurzaming en vinden het ook interessant.”

Zonnepanelen

Ook op het gebied van zonnepanelen staan Bert en George als ‘1 man’ achter hun duurzame missie. Bert: “Wij hebben besloten om 14 zonnepanelen te laten installeren. Dat levert al gauw 4500 kWh stroom op. Zelfs zoveel soms, dat we energie ‘overhouden’. Omdat wij nu nog op gas koken, willen we snel overgaan op inductie. Dat staat in de planning. Al met al zijn we superblij met alle gedane acties. Je voelt bovendien meer comfort, minder optrekken van koude”, legt Bert verder uit.

George: “Wij hadden in 2015 al tien zonnepanelen laten plaatsen. Dat was in de tijd dat de techniek nog in het beginstadium stond. Omdat er naast onze  woning hoge bomen plaats hebben gemaakt voor lagere, hebben we ons zonnepanelenarsenaal uitgebreid met 12 stuks, waarmee we dus nu beschikken over 22 stuks. Dat komt ook goed uit voor onze hybride auto, die we moeten opladen.”

Afkoppelen

Zowel Bert als George besluiten hun gezamenlijke verhaal nog met een laatste duurzame actie. Bij beide woningen is het regenwater afgekoppeld van het riool. Bert: “Het eerste regenwater gaat in containers. Samen zo’n duizend liter per woning. Voor tuin en vijver in tijden van droogte. Als de containers vol zijn verdwijnt via een overloop het regenwater in zelf gegraven grindputten. Dus: waterbesparing en minder belasting van het riool. Ook een bijdrage aan een betere, duurzame wereld.”