De duurzame metamorfose van een kerk

Je ziet het steeds vaker. Leegstaande kerken die een nieuwe bestemming krijgen, waardoor het gebouw een nieuwe toekomst heeft en het beeldbepalende karakter blijft bestaan. In Veenendaal gebeurt dit ook, bijvoorbeeld aan de Nieuweweg.

Samen met zijn zonen en Bouwservice Van den Bosch tovert inwoner Gert Arkema een kerk aan de Nieuweweg om tot een energiezuinige woning.

Het kerkgebouw, in 1913 als bioscoop ‘De Harmonie’ opgericht, diende in de beginjaren als bioscoop voor korte films, maar functioneerde ook als sociëteit. Daarna kwam het gebouw in eigendom van de Nieuw Apostolische Kerk.  In 2018 zette de eigenaar het gebouw te koop en kreeg Gert het pand vrij snel in het vizier: “Het leek ons een mooie uitdaging om de kerk grondig te renoveren en om te bouwen volgens een zeer energiezuinig concept. Een leuke, uitdagende klus, waar ik als architect en nieuwe bewoner straks veel plezier aan beleef.”

Karakter

Pakweg half augustus 2019 startten de Arkema’s met de sloop van het interieur en zijn ze stap voor stap bezig het kerkgebouw om te turnen tot een volwaardige energiezuinige woning. Tegelijkertijd is er aandacht voor de historie en het karakter van het (kerk)gebouw; de uitstraling blijft gelijk en binnen wordt een deel van de kap weer zichtbaar.

Vloer

In vogelvlucht legt Gert uit wat er allemaal is gebeurd: “Het dak is geïsoleerd en alle kozijnen zijn vernieuwd, compleet met HR + + glas, waarmee het voldoet aan de meest actuele isolatiewaardes. De gevels zijn massief en blijven vochtig, daarom wordt er rondom 15 cm isolatie op de buitengevel aangebracht, waardoor de warmteweerstand enorm toeneemt, vergelijkbaar met de duurzame eisen van nieuwbouw anno 2020. Verder ligt er binnen een betonnen vloer in van 18 cm dik, op 15 cm schuim. Ook dat draagt weer bij aan een goede isolatie.”

Zonnepanelen

De familie Arkema is al met al voortvarend te werk gegaan. Wat resteert is de verdere aankleding en het isoleren en stuken van de buitenkant. Gert: “Op termijn schaffen we nog zonnepanelen aan. Technisch gezien hebben we daar al rekening mee gehouden. Zoals het er nu naar uitziet betrekken we nog dit voorjaar onze nieuwe woning. Door de coronacrisis is dat niet precies te zeggen, omdat bestellingen nog op zich laten wachten. Al met al kijken we uit naar onze nieuwe bijzondere plek in Veenendaal. Fijn ook dat de energieadviseur van de gemeente Veenendaal ons met raad en daad heeft bijgestaan in het voortraject, bijvoorbeeld op het gebied van subsidiemogelijkheden.”