De duurzame woning van Arris Hardeman

Het verduurzamen van je woning is iets waar veel mensen zich mee bezig houden. Het huis van de Veenendaalse Arris Hardeman is een mooi voorbeeld van een duurzame woning.

Toen Hardeman en zijn vrouw in 1997 hun huis lieten bouwen waren ze al vastbesloten dit duurzaam aan te pakken. Niet te zuinig met de isolatie in de muur en op het dak, en afvalwater hergebruiken. Vooral het laatste is Hardeman erg trots op. “Vuil water uit bijvoorbeeld de douche en wasmachine komt terecht in het rietbed, waar het gezuiverd wordt en naar de vijver gaat. Deze wemelt van de kikkers en vissen. Met behulp van een hydrofoor wordt het water in huis hergebruikt voor toiletspoeling en als drinkwater voor de dieren. Een prachtig biologisch proces, helemaal niet ingewikkeld en hierdoor hebben we in de afgelopen 20 jaar meer dan 1 miljoen liter drinkwater bespaard”.

Zonnepanelen

Het waterzuiveringssysteem is niet de enige duurzame maatregel waar Hardeman nu de vruchten van plukt. Hij was er ook al vroeg bij met de aanschaf van zonnepanelen. Deze zijn geplaatst op het dak, maar ook op een draaiende paal. Zo vangt hij overdag altijd zonlicht op. “Met de aanschaf van zonnepanelen bespaar je natuurlijk geld, maar je gaat ook bewuster om met energie. Geen lampen aanlaten in de kamer waar je niet bent bijvoorbeeld. Op deze manier hebben wij al jaren niets hoeven te betalen aan elektriciteitskosten”. 

Kleine maatregelen

De warmtepomp is nog zo’n duurzame maatregel waar Hardeman gebruik van maakt en waardoor hij geen gasaansluiting meer heeft, echter zorgt hij er voor dat ze naast al deze grote maatregelen ook de kleine besparingen niet uit het oog verliezen. “LED-lampen zijn essentieel voor een duurzaam huis. Ook drogen wij zoveel mogelijk de was buiten, nemen wij bijna altijd de fiets en zetten we de tv en computer uit in plaats van op stand-by. Als apparaten kapot zijn proberen wij ze te repareren in plaats van een nieuwe te kopen: ook dit is duurzaam én het scheelt in de portemonnee!”.

Gasten

Hun duurzame maatregelen legt Hardeman ook uit aan de gasten van hun Bed & Breakfast. “Iedereen heeft de vrijheid om zelf te kiezen wat ze doen aan energiebesparing, maar wij leggen onze gasten wel uit waarom wij een spaardouche hebben en hoe bij ons wordt omgegaan met afvalwater. Er wordt altijd positief op gereageerd; wellicht dat de gasten in de toekomst ook bewuster worden van energiebesparing”.

Genieten van de aarde

De impact van Hardemans duurzame huis reikt duidelijk voorbij de muren van hun woning. Naast het minder belasten van het milieu en de boodschap aan hun gasten, merkt Hardeman ook dat de kinderen en kleinkinderen bewust worden van hun energieverbruik. “Heel mooi om te zien dat ook zij om het milieu en de opwarming van de aarde geven. Het is niet meer verantwoord om als mensheid op deze manier door te gaan. Ieders kinderen en kleinkinderen zouden van deze planeet en haar natuur moeten kunnen genieten”.

Toekomst

En in de toekomst? “Nog duurzamer leven! Als de ontwikkelingen zo ver zijn zou ik wel graag een eigen windmolentje willen. Een elektrische auto die ik oplaadt met mijn zelfopgewekte zonne-energie staat ook nog op het verlanglijstje. Ik ben nog lang niet klaar met mijn duurzame leven”.