De warmtepomp in de buitenruimte

Dragonder-Oost gaat van het aardgas af. De gemeente wil dat deze buurt in 2050 aardgasvrij is. In deze wijk zetten we in op individuele oplossingen. Dit betekent dat woningen van het aardgas af gaan met een warmtepomp, in plaats van collectieve oplossingen zoals een warmtenet. Een aantal inwoners geeft hier al vorm aan. Familie van den Bor deelt de eerste ervaringen.

Familie van den Bor stond wel open voor de duurzame aanpak en is voortvarend van start gegaan: “Wij wonen in een tussenwoning uit 2007 met pakweg 145 vierkante meter. Voordat we in 2023 de warmtepomp aanschaften, hadden we al wat maatregelen genomen. Op het dak liggen sinds 2020 negen zonnepanelen. Op de eerste verdieping gebruiken we de verwarming niet, op de zolder hebben we een airco. Die verwarmt en koelt.  In de badkamer gebruiken we een elektrische radiator. En sinds kort hebben we inductie.”

Ventilator

De nieuwe warmtepomp (plaatsing augustus 2023) is een van de dingen die opvallen bij de woning. Die maakt immers onderdeel uit van het proces van dit buurt uitvoeringsplan in Dragonder-Oost: “Het gaat om warmtepomp van het merk Vaillant met een grote geluidswerende omkasting. Die is aan de voorzijde van de woning geplaatst. Dat is een bewuste keuze na veel googelen, uitzoeken, wikken en wegen. Want het is best een ingewikkelde materie. De relatief grote warmtepomp, die de cv-ketel vervangt, maakt weinig geluid. En dat komt door de ventilator die erin verwerkt is. Een kleine(re) ventilator maakt namelijk meer geluid. Dat is een tip die we mee willen geven aan andere potentiele kopers. Bijkomend voordeel is dat de buren er geen last van hebben.”

Vaste temperatuur

Nu de warmtepomp een paar maanden in bedrijf is merkt de Veenendaalse familie een ander effect: “De temperatuur staat nu vrijwel altijd op 20 graden. Een warmtepomp blijkt effectiever te werken bij een continue temperatuur. Je hebt er weinig omkijken naar. Het is nog wel uitvogelen, we gaan het ervaren.”

Aandachtspunten

Niet alles liep even soepel: “Als je een woning hebt zonder kruipruimte is het een uitdaging hoe de kabels en aansluitingen moeten lopen. Dus moet je goed kijken waar je de warmtepomp het beste kan laten plaatsen. In ons geval was de voorzijde van de woning het handigst. Ook bij graafwerk zou het mooi zijn als de installateur ook het graafwerk verzorgt. Of dat in ieder geval zelf oppakt met bijvoorbeeld een hovenier. Nu moesten we dat allemaal zelf regelen, dat maakt het complexer. Ook wat betreft onderlinge communicatie.”

Gas afsluiten

Van het gas af is mooi. Maar hoe zit het dan met het definitief afscheid nemen van het gas? “Dit staat in mei op de agenda. Stedin doet dat nu nog gratis. Maar ze doen het wel resoluut: de meter in de woning wordt weggehaald. De leiding uit de tuin verdwijnt ook definitief.” 

Familie van den Bor tot slot: “we kunnen nog weinig zeggen over het energieverbruik. We moeten eerst meer ervaring opdoen. O ja, we hebben nog een tip. Zorg dat je de meterkast tijdig aanpast, want voor meer stroomverbruik kunnen aanpassingen nodig zijn. Bij ons ging dat van enkelfase naar een driefasen aansluiting. En dat is niet van het ene op het andere moment geregeld.”