Guus is energieambassadeur bij het Trefpunt
Guus Peeters (70) is een van de nieuwe energieambassadeurs bij het Trefpunt Duurzaam. Hij is al met pensioen, maar omdat hij een passie heeft voor installatietechniek, energie besparen en duurzaamheid wil hij zich blijven inzetten in zijn vakgebied. Over zijn rol als energieambassadeur en waar een energieambassadeur je zoal mee kan helpen, gaan wij deze week met hem in gesprek.
Guus heeft jarenlange ervaring als het gaat om installatietechniek en energie besparen. Na het runnen van zijn eigen bedrijf in energietechniek was hij directeur van een bouw- en installatiebedrijf. De laatste 10 jaar deed hij interimklussen voor verschillende installatiebedrijven. Omdat hij na zijn pensioen in het vakgebied wilde blijven, meldde hij zich aan als energieambassadeur. Op die manier kan hij zijn ervaring gebruiken om inwoners te helpen met verduurzamen.
Een huisbezoek: hoe gaat dat in zijn werk?
De eerste huisbezoeken zijn inmiddels achter de rug. Guus: “Tijdens de huisbezoeken lopen we eerst samen met de bewoners door het huis, van de begane grond tot de zolder. Vervolgens stellen we vast welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Daarbij controleren wevuiteraard ook het huidige verbruik. Want als je niet weet wat je verbruikt, dan weet je ook niet hoeveel je kunt besparen. En dat besparen begint met goede isolatie, van muren, dak, vloeren en glas. Wij dragen daar voorstellen voor aan.
Bij de volgende stap kijken we hoe we het huis in kwestie kunnen verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of koken op inductie in plaats van op gas. Ook kijken we naar de subsidiemogelijkheden. Er is veel mogelijk, maar veel mensen weten dit niet. Je kunt via allerlei vormen van duurzaamheidsleningen het verduurzamen financieren. Ook als je een laag budget hebt kun je dus nog genoeg besparen. Na het huisbezoek maken we een dossier aan waarin we alle mogelijkheden – en de kosten daarvoor – op een rij zetten. Vervolgens kan de bewoner zelf kiezen hoe hij te werk wil gaan.”
Uiteenlopende vragen
Guus heeft al verschillende bewoners gesproken. De vragen die hem gesteld worden zijn gevarieerd: “Ik zie vaak dat mensen eigenlijk willen verhuizen, maar omdat de woningmarkt momenteel krap is, kiezen ze er toch voor om te blijven en hun huis te verduurzamen. Ze willen dan weten wat ze kunnen doen, zonder al te hoge kosten te maken.” Ook in privékring merkt Guus dat veel mensen niet weten wat de mogelijkheden zijn. Guus: “Ik zeg altijd: Alles begint met isoleren. Het heeft geen nut om in een slecht geïsoleerd huis uit 1974 een warmtepomp te installeren. De energie die je ermee opwekt, verdwijnt snel weer uit je huis.” Guus onderbouwt deze gouden regel met de zogeheten Trias Energetica. Die stelt dat isoleren de basis is. Vervolgens wek je zo duurzaam mogelijk energie op. Hiermee kom je aan bij de derde stap: wat je niet meer zelf kunt opwekken, bijvoorbeeld met zonne-energie, vul je aan met gas.”
Zorgen over kosten
Volgens Guus bestaan de meeste zorgen over de kosten van verduurzamen. Guus: “Veel mensen vragen zich af hoe het allemaal betaalbaar blijft. De overheid hamert heel erg op verduurzamen, maar het is niet goedkoop. Als je een huis uit 1974 wilt isoleren, dan ben je gauw 10.000 tot 15.000 euro verder. Als mensen op leeftijd zijn wordt het wel de vraag of je dat nog wilt doen. De gasprijs wordt steeds hoger en onzekerder, mensen gaan steeds meer betalen en dat maakt ze onzeker. Ook het aanvragen van subsidies is heel ingewikkeld, daar moet je wel even voor gaan zitten. Mensen die dus digitaal niet zo vaardig zijn, krijgen het dan moeilijk. Bij het Trefpunt nemen we mensen bij de hand en maken we ze wegwijs in de mogelijkheden die er zijn.”
Tips voor koude dagen
Als we Guus vragen naar dé tip voor de koude dagen wijst hij vooral op het energieverbruik: “Let daar goed op, en zet je verwarming bewust een standje lager. Dat bespaart altijd. Zorg daarnaast dat je radiatoren niet afgedekt zijn door je gordijnen. Dan komt de warmte niet in de kamer maar warm je alleen glas op. Houd verder je thermostaat in de gaten. Lokaal verwarmen met infraroodpanelen is ook nog wel een trend de laatste tijd, ze zijn niet heel duur en werken op elektriciteit.”