Met de installatie van een warmtepomp maakte Harrald zijn woning aardgasvrij: ‘Het is leuk om te zien hoeveel minder energie je verbruikt’

Als huiseigenaar voelde Harrald Polet (41) zich verplicht om zijn steentje bij te dragen aan het verduurzamen van Nederland. Toen zijn Cv-ketel door de levensduur heen was en hij zijn huis extra had geïsoleerd, besefte hij dat dit het perfecte moment was om zijn huis helemaal aardgasvrij te maken. Daarom liet hij een elektrische waterpomp plaatsen. Binnen twee dagen was het geregeld.

Warmtepomp-klaar

Harrald woont in Petenbos en heeft  een twee-onder-een-kapwoning uit 1994, met energielabel B. Voordat de warmtepomp kwam deed hij al verschillende aanpassingen om zijn huis te verduurzamen. Zo ging hij van ‘gewoon’ dubbelglas naar HR++ glas en liet hij vloerverwarming in zijn huis leggen. Harrald: “Voordat je een warmtepomp kunt laten plaatsen, moet je ervoor zorgen dat je huis er klaar voor is. Je kijkt naar hoe goed je woning is geïsoleerd, of je met lage temperatuur kan verwarmen en vervolgens wat voor warmtepomp je nodig hebt. Ik wilde graag een elektrische warmtepomp, dus dan moet je ook weten hoeveel vermogen de pomp moet zijn.” Harrald liet een scan maken door een installateur. Op basis van de isolatiewaarde en het warmtesysteem in zijn huis kon hij de best passende warmtepomp kiezen. 

De gasleiding eruit

Eind augustus werd de warmtepomp geplaatst. Het plaatsen en omzetten van de pomp viel Harrald heel erg mee. “De installateur kwam met een paar collega’s langs en zij hebben alles geregeld. De leidingen aanleggen, verwijderen van de Cv-ketel, het installeren van de pomp en alle benodigde instellingen. Het was niet eens veel werk, binnen twee dagen was het geregeld.” En toen kwam daar het moment dat Harralds huis van het gas af ging. “Het was vrij simpel: op het moment dat de warmtepomp draait, gebruik je geen gas meer. Ik heb bij netwerkbedrijf Stedin gemeld dat de gasleiding kon worden afgesloten. Deze halen ze er vervolgens uit. Dat is nu nog gratis, maar over een paar jaar misschien niet meer.” 

Veel minder verbruik

De warmtepomp bevalt Harrald uitstekend. Twee weken geleden heeft hij de verwarming aangezet, en dat ging zonder problemen. Harrald: “Het is verbazingwekkend hoe zuinig dat ding is. Dat is echt mooi om te zien.” De vraag hoeveel Harrald er op maandbasis mee bespaart vindt hij lastig te beantwoorden. “Ik heb ook zonnepanelen, maar als ik die niet had zou ik denk ik op zo’n 130 euro per maand komen. En dat was eerst 300 euro. Door de zonnepanelen heb ik eigenlijk geen energierekening meer. Ik houd nu steeds het verbruik in de gaten en zie dat ik nu veel minder energie verbruik. Het verwarmen is ook een stuk efficiënter: als je met een gasvlam verwarmt, haal je alle warmte uit het vlammetje. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Het is dus eigenlijk een soort omgekeerde airco.”

Meer mee bezig

Harrald merkt in zijn buurt dat steeds meer mensen aan de slag gaan met duurzaamheid. Harrald: “Als ik kijk naar ons rijtje, de eerste vijf huizen, dan had vorig jaar nog niemand een warmtepomp. Nu heb ik een elektrische en twee andere huizen een hybride pomp. Mensen zijn er dus wel meer mee bezig. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat de aanschaf van de warmtepomp mij gekost heeft en door wie hij geïnstalleerd is. Ik ben inmiddels een beetje een evangelist op dit gebied, ook omdat ik er voor mijn werk veel mee bezig ben.” Harrald lacht: “Maar ik ben er niet de hele dag mee bezig hoor. Als ie eenmaal draait, dan draait ie!”