Het verhaal van de verrassende vloerisolatie
Een boerderij uit pakweg 1835 verbouwen tot een comfortabele duurzame woning. Ga er maar aanstaan. Dat moet je willen. Voor eigenaar Adrie Joosse is dat juist de kick, de ultieme uitdaging. Al 28 jaar is hij bezig zijn woondroom uit te laten komen.
“Het is een unieke boerderij aan de Valleistraat in Veenendaal. Verschillende families hebben hier geleefd. Toen wij in 1992 vanuit Doetinchem naar een woning in Veenendaal zochten, waren we direct om. Tegelijkertijd wisten we dat er veel werk te doen was om de woning te verduurzamen.”
Eerste aanpak
Nadat Adrie de boerderij had betrokken ging hij aan de slag met de eerste verbeteringen, legt hij uit: “De kap is eraf geweest en vernieuwd. De verdiepingsvloer is vervangen en verder hebben we de achtergevel gesloopt en opnieuw opgebouwd. Als eerste isolatie kozen we bijvoorbeeld voor dikke dakplaat panelen. Die zorgen zowel voor geluids- als warmte-isolatie. Ook zijn de bestaande buitenmuren aan de binnenzijde geïsoleerd.”
Daling energiekosten
Ook op het gebied van verwarming is in de historische boerderij het nodige gebeurd: ‘De woning had nog van die gaskachels/gevelkachels en een elektrische boiler. Die zijn allemaal verwijderd. Daarvoor is een HR-combiketel (cv) in de plaats gekomen. Deze investeringen loonden zich enorm. Sterker, de energiekosten zijn flink gedaald.”
Vloer isoleren
Maar dan. Adrie wilde de erg oude vloer op de meest effectieve manier isoleren. Hoe? “Een uitdaging. In januari las ik een actie van de gemeente Veenendaal in de krant voor een gratis energieadvies. Na het eerste contact met Teun van Roekel van het Energieloket kwam ik in contact met adviseur Remco de Vries. Hij heeft de woning bekeken en maakte een rapport op.” Wat bleek? De grootste eyeopener was de ‘gouden tip’ voor een doeltreffende vloerisolatie.
Adrie: “Voor een reguliere vloerisolatie bleek het huis te oud. De woning gaat zich dan opnieuw ‘zetten’, en dat leidt weer tot andere problemen met het pand. Remco adviseerde om een isolatiesleuf tegen en rondom de woning aan te brengen. Het minst duur, het meest effectief. De warmteafgifte kan dan niet meer weg vanonder het huis. Bovendien kan ik dat gewoon zelf doen. “
R-waarde
Hoe gaat dat in zijn werk? “Om de woning graaf ik een sleuf van 60 centimeter diep. Tegen de woning aan komt isolatie van 14 centimeter dik, wat druk en vocht kan hebben, met een hoge R-waarde van 3.0 (deze waarde geeft aan hoe goed isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert). Ik gooi de sleuf aan de buitenzijde dicht met de uitgegraven grond, de binnenzijde spuit ik vol met Purschuim. Daar ben ik de komende weken veel mee aan de slag. Een mooie uitdaging.”
Praktisch gericht
Adrie merkte veel passie en bevlogenheid bij adviseur Remco: “Dat zie je direct. Iemand die er kijk op heeft en het echt leuk vindt om mee te denken. Bovendien erg praktisch gericht. Daarnaast vind ik het belangrijk te melden dat ik graag samenwerk met lokale ondernemers. Ook dat zie ik als een vorm van duurzaamheid.”
De zonnepanelen zijn inmiddels ook geplaatst.
Nog meer te doen
Mede naar aanleiding van het advies van Remco de Vries gaat Adrie de buitenzijde van de woning ‘potdekselen’. Dat is het bekleden van de gevel met gevelplanken die dakpansgewijs worden bevestigd. Dat ziet er stijlvol uit, is bovendien isolerend en de zwarte planken nemen veel warmte op. Daarnaast is Adrie van plan de cv-ketel, die alweer 28 jaar oud is, aan te pakken. Daar denkt hij nog over na. Ook inpandig volgen er nog slimme energiebesparende maatregelen.