Meer doen dan alleen de woning aanpassen

Henk Andeweg woont met plezier aan de Reling in Veenendaal. Vanuit de woning kan hij zo het bos in of Prattenburg bezoeken. Zijn hoekwoning uit 1979 is qua duurzaamheid al flink aangepakt. Maar Henk bekijkt het van de nuchtere kant. Zoveel mogelijk de fiets pakken vindt hij net zo belangrijk.

Henk: “Wij wonen sinds 1979 in dit huis. Eigenlijk hebben we altijd wel iets aan onderhoud gedaan. Van tijdig schilderen, aanbrengen van dubbel glas, reparaties uitvoeren, een aanbouw laten plaatsen tot de voordeur vernieuwen. Dat van die voordeur, nu bijna tien jaar geleden was een goed besluit. De deur is van kunststof, heeft geen brievenbus, en dat scheelt veel tocht. De hal voelt dus sowieso al aangenaam.”

Warmtescan

Ergens wist hij wel dat er meer mogelijk is om wat aan duurzaamheid te doen, maar het kwam er nog niet van. Tot 2020. Nadat hij de reclame over de gratis warmtescan had gelezen stond Henk open voor een warmtescan: “Vooral de muren en de vloer konden wel geïsoleerd worden. Daarom besloten we die beide maatregelen vorig jaar uit te laten voeren. Dakisolatie doen we nog niet.”

Pak de fiets

En nu? De tijd tussen realisatie en het meten van de verbruikscijfers is relatief kort, vindt Henk, maar hij ziet al een voorzichtige daling van het gasverbruik: “We kunnen nog niet zeggen dat de woning echt aangenamer aanvoelt, maar ik denk dat dat meer tijd nodig heeft. Bovendien zijn wij van mening dat er meer is dan alleen technische aanpassingen aan de woning om een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Okay, ik rij nog diesel, maar aan de aanschaf van een elektrische auto zitten nog veel haken en ogen. De prijs, laadpalen. Wat wij veel doen is fietsen, en laten de auto zoveel mogelijk staan. Verder zetten wij de verwarming nooit erg hoog. Als het dan nog koud aanvoelt, doen we desnoods twee truien aan. Gewoon jezelf isoleren helpt ook.”

Regenton

Ook in de tuin is Henk ‘duurzaam actief’. Henk: “De regentonactie had bij de opstart nogal wat voeten in de aarde, maar werkt nu prima. Bovendien levert het een goede bijdrage aan het minder verspillen van regenwater.”