Stap voor stap verduurzamen
Wat doe je als je een jaren ’30 woning hebt, niet alles tegelijk wil doen, maar de woning wel wil verduurzamen? Dan doe je dat toch in etappes? Richard Eweg woont in een twee-onder-een-kapwoning in buurt de Pol, is geïnteresseerd in de duurzame materie en zoekt voortdurend naar slimme oplossingen.
“Wij wonen hier nu vijf jaar. Twee jaar geleden lieten wij een warmtescan uitvoeren. We waren benieuwd naar de stand van zaken. De scan gaf ons veel inzicht wat we aan de woning kunnen doen. Ik vind dat niet alleen belangrijk voor onze eigen woonsituatie zelf, ik ben zelf ook technisch geïnteresseerd. De materie boeit me gewoon. Misschien komt dat ook door mijn werk bij Elekta in Veenendaal. Daar hou ik me bezig met softwareontwikkeling. En dat wakkert mijn interesse in technische innovaties weer aan, ook op het gebied van verduurzaming.”
Radiatorfolie
Zo gezegd, zo gedaan, Richard pakte de handschoen op en is aan de slag gegaan: “We hebben kleine maatregelen afgewisseld met grote. Je maakt bijvoorbeeld al snel winst door een tochtklep te plaatsen op de brievenbus en radiatorfolie aan te brengen. Ik heb ook de radiator/convectorput bekleed, ook dat scheelt. Daarnaast beschikken we inmiddels over ledverlichting, en werkt de buitenverlichting op een timer.”
Duettes
Er zijn bij Richard thuis ook grotere maatregelen genomen: “De buitenramen van de badkamer beneden en de ramen van de buitendeur zijn vervangen door dubbel glas (HR++)." Je leest daar hier(Verwijst naar een externe website) meer over. "Voor de verouderde dubbelglas ramen van de woonkamer kwam ik op een tussenoplossing: duettes."
"Met duettes voorkom je dat een deel van de verwarmings- en koelenergie van een woning via de ramen verdwijnt. De vloer bij ons is nog niet geïsoleerd, dat is nog toekomstmuziek, de spouw was al door de vorige bewoners gedaan.”
Vloerverwarmingsmat
Maar de Veenendaler verduurzaamt vrolijk door: “We hebben een nieuwe cv-ketel aangeschaft, die is een stuk zuiniger dan de oude. Deze kan werken met 20% bijgemengd waterstofgas en heeft de optie om samen te werken met een warmtepomp = hybride. We koken op inductie. In de nieuwe keuken ligt een elektrische vloerverwarmingsmat. Die vervangt daar de radiator. Eigenlijk een eenvoudige maatregel, waar je snel resultaat boekt, vooral ook in combinatie met zonnepanelen.”
Elektrische kachel
Richard werkt samen met zijn vrouw relatief veel thuis. Op zolder, met alle extra stookkosten tot gevolg: “Als de kachel beneden aanstaat, is dat feitelijk zonde, want je bent er immers niet. Daarom hebben we voor de zolderkamer een elektrische kachel gekocht, en zetten de thermostaat beneden lager.”
Slim bijhouden
Hij gaat vervolgens in op de slimme meter die veel mensen inmiddels in huis hebben: “Via een speciale app kan ik werkelijke gebruikscijfers bijhouden en zien wat er gebeurt. Toen ik dat vertelde aan collega’s en familieleden waren ze verrast. Een aantal heeft die tip overgenomen. Dat is ook het leuke van verduurzaming. Je kunt er een soort sport van maken om technische snufjes aan elkaar door te vertellen.”
Bakfiets
Ben je nog met andere dingen bezig? Richard: “We hebben de tweede auto de deur uitgedaan. Daarvoor in de plaats hebben we een tweedehands bakfiets. Dat scheelt op termijn veel kosten, en je bent in beweging. Verder hebben we meegedaan aan de Veenendaalse regentonactie.”
Richard laat zien dat je in de breedte veel kan doen, dat je gericht energie kan besparen en uitgaven kan spreiden. Bovendien leer je er ‘onderweg’ van: “Ik vind het een passie om energiezuinig te zijn, niet eens alleen om de portemonnee, maar gewoon als ideëel doel. Immers, alles wat je niet onnodig verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. En dat is beter voor de aarde.”
Hij sluit zijn verhaal af met een eerste berekening: “Dit jaar hebben we 18% minder gas verbruikt dan in 2021. Dat vinden wij al een hoopgevend resultaat. Ik denk dat we op de goede weg zijn.”