Van Neopixels tot radiatorventilatoren
Een woning verduurzamen uit 1975 is gewoon een uitdaging. Daar hoeven we niet omheen te draaien. Toch kan het. Franca en Huub de Kock gingen de uitdaging aan en hebben de laatste jaren heel wat voor elkaar gekregen.
Huub de Kock (72) woont met zijn vrouw Franca in een hoekwoning uit 1975 (blok van drie) in de wijk Dragonder-Noord: “We wonen hier sinds 1976. Aan de zijkant hebben we de woonkamer uitgebouwd. Op het moment dat we hier gingen wonen had het huis slechts enkel glas. Kort daarna is er zowel beneden als boven dubbel glas aangebracht.”
Koud aluminium
De achterzijde van de woning heeft een grote schuifpui: “Deze is van aluminium. Doordat er geen koudebrug aanwezig was, zag je bij kou zelfs ijsvorming aan de binnenzijde. Een drietal jaar geleden namen wij het besluit om dit aan te pakken. Er ging teveel warmte verloren, en de pui was al ruim 40 jaar oud. Mede daarom lieten we via energieadviseur Teun van Roekel een warmtescan uitvoeren.”
En inderdaad, bij de grote schuifpui sloeg de scan flink rood uit: “Overigens ging ook aan de voorzijde en via de muren warmte verloren, zo bleek. De gratis warmtescan gaf ons veel inzicht. ” Huub en Franca wisten genoeg, tijd voor actie.
Korrellaag in de kruipruimte
“In 2021 lieten we de muren isoleren en is de vloer aangepakt. In de kruipruimte zijn Neopixels-parels ingespoten. Er ligt een korrellaag van pakweg 30 centimeter. Deze parels zorgen voor een hoge isolatiewaarde. De combinatie van isolatie op de bodem en tegen de muren van de kruipruimte zorgt ervoor dat de isolatiewaarde verder stijgt. We merkten het direct. De ruimtes in de woning voelden gelijk warmer, aangenamer ook.”
Nieuwe schuifpui
Maar ze gingen door: “We besloten verder de grote pui (8m2) aan te pakken. Het glas is nu HR+++ en aluminium heeft plaatsgemaakt voor kunststof. Aan de voorzijde is de kleinere pui ook vervangen door kunststof en HR+++ glas. En het glas in de uitbouw is aangepakt: nu HR++. Het effect is er direct. We gebruiken nu al minder gas, hoewel we over een tijd pas echt kunnen gaan vergelijken.”
Huub en zijn vrouw willen duurzamer wonen, minder energie verbruiken, maar ze doen dat ook om een steentje bij te dragen aan een energieneutralere wereld. Daarom is ook gekeken naar de mogelijkheden van zonnepanelen: “Plaatsing bij ons bleek moeilijk, maar daar hebben we wat op gevonden.”
Alternatief voor zonnepanelen
Huub: “Wij zijn lid van Coöperatie ValleiEnergie. Hier heb je de mogelijkheid om met de aankoop van een of meer ValleiEnergieDelen eigenaar te worden van zonnepanelen. We kochten er 20. De zonnepanelen liggen bij een boer op een dak in Ede. De panelen zijn eigendom van alle coöperatieleden. Uit een postcode-onderzoek (postcoderoosregeling) bleek dat wij uit Veenendaal dit ook konden doen. Alle opbrengsten en kosten worden onder de deelnemers naar rato verdeeld. Totnutoe gaat dit erg goed. Je krijgt korting op de energiebelasting.”
Collectieve zonnecentrales zijn vooral bedoeld voor mensen die geen eigen dak of ongeschikt dak hebben of op hun eigen dak onvoldoende panelen kunnen plaatsen: “En het geld wordt weer gebruikt voor nieuwe projecten.”
Radiatorventilatie
Hij besluit zijn enthousiaste bijdrage met een tip: “Wij maken gebruik van meerdere radiatorventilatoren. Een geniale Nederlandse vinding. Zijn betaalbaar, en verkrijgbaar bij de onder andere de bouwmarkt. Wij hebben er een aantal in de convectorput geplaatst. De radiatorventilator gaat vanzelf aan zodra deze rond de 30 graden is. Bij ongeveer 25 graden of lager gaat-ie weer uit. De ventilatoren blazen de warmte je kamer in. Voordeel: het is sneller warm en je bespaart energie. Immers, met een radiatorventilator hoef je minder gas te verbruiken.”