Van optrekkend vocht naar meer wooncomfort

Vocht onder de woning. Een lastig aan te pakken probleem. Toch kan het. Familie de Gooijer uit Veenendaal zit er na het doorvoeren van een aantal isolatiemaatregelen weer warmpjes bij. Het wooncomfort is flink verhoogd.

Jan de Gooijer: “Wij wonen al jaren met veel plezier in de wijk Engelenburg in een twee-onder-een-kapwoning uit 1965. Gezien het bouwjaar van de woning hadden we last van optrekkend vocht en koude muren. Ik besloot om hier wat aan te gaan doen.”

Veengrond

Samen met een energieadviseur bekeek Jan de woning. De adviseur kwam na beoordeling en meting tot een aantal conclusies: “De kruipruimte van onze woning was te vochtig. Je zag het ook gewoon, het zand was meer dan klam, sommige houten delen waren vochtig.

Ja, en dat trekt natuurlijk op. Eigenlijk niet onlogisch. In de wijk waarin onze woning staat is de bodem sowieso vochtig. Het gebied ligt immers relatief laag, van oudsher bestaat de grond uit veen.” Maar er was meer: “De adviseur concludeerde ook dat de spouwmuur geschikt was om te isoleren.” Familie de Gooijer was overtuigd en nam actie.

EPS parels

“In september vulde een speciaal bedrijf de kruipruimte met EPS parels. Deze waterafstotende parels zijn ideaal voor het isoleren van de kruipruimte, houden eventuele stank en nare geuren tegen, verhinderen vochttransport vanuit de bodem naar de kruipruimte en dragen bij aan verhoging van de vloertemperatuur.”

Wolvlokken

In oktober volgde de volgende actie: spouwmuurisolatie: “We konden kiezen tussen EPS parels en wolvlokken. We kozen voor wolvlokken. Minerale wolvlokken zijn gebaseerd op natuurproducten als gerecycled glas en steen. Van origine natuurlijke grondstoffen dus, en dat spreekt mij altijd erg aan. Ze zorgen niet alleen voor een goede isolerende werking, ze zitten bovendien in een gunstige klasse qua brandveiligheid. Niet onbelangrijk natuurlijk.”

Passende maatregelen

Jan: “De maatregelen zijn nog maar kort geleden doorgevoerd, maar we voelen nu al verschil. Het is aanzienlijk droger en behaaglijker in de woning.

Over de energiekosten kan ik nog niets zeggen, we moeten eerst de hele winterperiode ervaren. Maar ik verwacht zeker een kostendaling.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat je een woning uit 1965 nooit helemaal om kan toveren naar een duurzame woning anno 2021, maar ik ben ervan overtuigd dat je wel enorme winst kan maken met passende maatregelen.”