Van optrekkend vocht naar meer wooncomfort

Vocht onder de woning. Een lastig aan te pakken probleem. Toch kan het. Familie de Gooijer uit Veenendaal zit er na het doorvoeren van een aantal isolatiemaatregelen weer warmpjes bij. Het wooncomfort is flink verhoogd.

Jan de Gooijer: “Wij wonen al jaren met veel plezier in de wijk Engelenburg in een twee-onder-een-kapwoning uit 1965. Gezien het bouwjaar van de woning hadden we last van optrekkend vocht en koude muren. Ik besloot om hier wat aan te gaan doen.”

Jan kwam uit bij Randewijk Beter Wonen, een van de aanjagers en deelnemers van Plat DuS (Platform Duurzaam Samenwerken). “Deze bracht ons in contact met energieadviseur Alex van de Klift van Plat DuS. Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling.”

Veengrond

Alex bekeek samen met Jan de woning en kwam na beoordeling en meting tot een aantal conclusies: “De kruipruimte van onze woning was te vochtig. Je zag het ook gewoon, het zand was meer dan klam, sommige houten delen waren vochtig.

Ja, en dat trekt natuurlijk op. Eigenlijk niet onlogisch. In de wijk waarin onze woning staat is de bodem sowieso vochtig. Het gebied ligt immers relatief laag, van oudsher bestaat de grond uit veen.” Maar er was meer: “Alex concludeerde ook dat de spouwmuur geschikt was om te isoleren.” Familie de Gooijer was overtuigd en nam actie.

EPS parels

“In september vulde een speciaal bedrijf de kruipruimte met EPS parels. Deze waterafstotende parels zijn ideaal voor het isoleren van de kruipruimte, houden eventuele stank en nare geuren tegen, verhinderen vochttransport vanuit de bodem naar de kruipruimte en dragen bij aan verhoging van de vloertemperatuur.”

Wolvlokken

In oktober volgde de volgende actie: spouwmuurisolatie: “We konden kiezen tussen EPS parels en wolvlokken. We kozen voor wolvlokken. Minerale wolvlokken zijn gebaseerd op natuurproducten als gerecycled glas en steen. Van origine natuurlijke grondstoffen dus, en dat spreekt mij altijd erg aan. Ze zorgen niet alleen voor een goede isolerende werking, ze zitten bovendien in een gunstige klasse qua brandveiligheid. Niet onbelangrijk natuurlijk.”

Passende maatregelen

Jan: “De maatregelen zijn nog maar kort geleden doorgevoerd, maar we voelen nu al verschil. Het is aanzienlijk droger en behaaglijker in de woning.

Over de energiekosten kan ik nog niets zeggen, we moeten eerst de hele winterperiode ervaren. Maar ik verwacht zeker een kostendaling.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat je een woning uit 1965 nooit helemaal om kan toveren naar een duurzame woning anno 2021, maar ik ben ervan overtuigd dat je wel enorme winst kan maken met passende maatregelen.”

Over de begeleiding en advisering door Plat DuS is Jan ronduit lovend: “De begeleiding is prettig en transparant. Er is altijd een aanspreekpunt. Daarnaast kreeg ik een overzichtelijk kostenoverzicht compleet met subsidiemogelijkheden. In ons geval is dat 18% van de totale uitgaven. En dat is toch behoorlijk. Mooi vond ik ook de betrokkenheid die Alex toonde tijdens en na afloop van de werkzaamheden. Wat ons betreft is Plat DuS een aanrader.”