Verduurzamen op een realistische manier
Herken je dat? We worden allemaal overstelpt met berichten over duurzaamheid, ‘van het gas af gaan’, zuiniger omgaan met energie, op weg naar een klimaat neutralere wereld. Mooi, maar hoe vertaal je dat naar jouw situatie? Ad Heystek omarmt duurzaam denken en doen op een realistische manier.
Ad Heystek woont sinds 1984 in een vrijstaande woning uit 1930 aan de Molenstraat in hartje Veenendaal. Een ‘klein maar fijn’ huis, maar met uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, legt Ad uit: “Vanaf het begin hebben we zaken stap voor stap aangepakt. Er is wel een verschil in aanpak tussen toen en nu. Vroeger deed je een renovatie omdat er gewoon wat vervangen moest worden, niet uit het oogpunt van duurzaamheid. Daar was je in pakweg 2000, laat staan in 1984, niet zo mee bezig. We lieten destijds bijvoorbeeld kozijnen met dubbel glas plaatsen en isoleerden de kap met glaswol. Best lastig omdat wij een woning hebben met een gebroken kap (Franse kap).”
Bij een gebroken kap is het onderste gedeelte van het schuine dak steiler dan het bovenste gedeelte.
Eyeopener
Maar Ad pakte door: “Vooral de laatste jaren merken we dat we de focus meer zijn gaan leggen op energiebesparing. Op een gegeven moment kreeg ik een folder over de gratis warmtescan onder ogen. Dat wekte mijn belangstelling. Energieadviseur Teun van Roekel kwam langs en de resultaten bleken een eyeopener. Op heel veel plekken sloeg de scan toch wel rood uit. Er was warmteverlies via de wanden en diverse naden, zelfs via het dubbel glas.”
Spouw en vloer
Maar ja, wat kies je en wat is betaalbaar? “We kozen uiteindelijk voor spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Mede vanwege de subsidie die je kunt krijgen als je twee of meer maatregelen neemt. Maar we twijfelden wel. De spouwmuurisolatie was wel duidelijk, maar twijfelden over de tweede maatregel.
Uiteindelijk kozen we voor vloerisolatie voor onze houten vloer. Maar of dit veel effect zou hebben? Onze kruipruimte is niet erg diep en de zandbodem in deze wijk is best wel droog. Het ligt hier allemaal relatief hoog. Toch is de kruipruimte uiteindelijk gevuld met dezelfde korrels als die van de spouwmuur.”
Tijd voor onderzoek
Hoe is het nu? Ad: “We zijn enthousiast. Je merkt gewoon verschil. Het voelt aangenamer in de woning, zowel in de zomer (warmte blijft meer buiten) als in de winter. Bovendien is het gasverbruik behoorlijk gedaald. Nu nemen we de tijd om te kijken wat meer mogelijk is. De ketel van 17 jaar oud is eventueel toe aan vervanging. Gaan we over op hybride? Een elektrische ketel in combinatie met zonnepanelen?
We weten het simpelweg nog niet. We gaan dit eens eerst goed uitzoeken.”