Verduurzaming van een bijna honderdjarige woning

Stephan Bolderman woont met zijn vrouw in Veenendaal-West, in een woning uit 1928. Maar kun je zo’n oud huis eigenlijk wel verduurzamen? Nou en of! Begin met isoleren en volg daarna een stappenplan. Kijk wat realistisch is en zoek goed uit wat de technische mogelijkheden zijn.  

Stephan: “Wij wonen sinds vier jaar in een hoekwoning uit 1928, in een rij van vier. Voordat wij erin trokken was de woning al aardig gemoderniseerd, maar wij zetten nog extra stappen. Vooral de woonkamer en keuken pakken we nu grondig aan.”

Voorzetwanden

Stephan startte met het isoleren van de zolder. “Daarna zijn we begonnen met het verder isoleren van de buitenmuren. Niet zoals gebruikelijk met bijvoorbeeld isolatiekorrels, maar juist door de wanden aan de binnenzijde te isoleren. Daarvoor gebruiken we voorzetwanden. Dat heeft een aantal voordelen.”

Isoleren van binnenuit

Door te kiezen voor muurisolatie van binnenuit, blijft de huidige gevel behouden, juist bij een oude, karakteristieke woning kan dit interessant zijn. Door de muur luchtdicht te isoleren verlies je minder warmte waardoor je minder hoeft te stoken. En minder stoken betekent een lagere energierekening. Een ander voordeel van voorzetwanden is als je een beschadigde of lelijk uitziende muur wil maskeren.

Stephan: “We hebben dubbel-steens buitenmuren met een kleine spouw. Bovendien is het rijtje huizen afgewerkt met mooie snijvoegen, en dat willen we vanwege het karakter van de woning graag zo houden. Van binnenuit isoleren geef ik dus graag mee als tip.”

Hybride waterpomp

Een ander ‘project’ wat op stapel staat is de installatie van een hybride warmtepomp, vervolgt Stephan zijn verhaal: “In 2022 hebben we een nieuwe cv-ketel aangeschaft. Daar wordt nu een hybride warmtepomp op aangesloten. Dat gaat volgens de verwachtingen zo’n 50% schelen in het gasverbruik. De hybride warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Daardoor zullen we vooral elektriciteit gaan gebruiken voor de verwarming en gas voor het douchen. In de keuken plaatsen we een boiler en we koken op inductie.

Stephan denkt ook al na over de volgende stap. "Op termijn willen we de huidige dubbele beglazing vervangen en circa 12 zonnepanelen plaatsen. Vloerisolatie staat ook nog op het lijstje, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek. "Ik heb wel alvast een luik aangebracht, zodat we daar later beter bij kunnen.”

Bewust bezig

Al met al is er nog veel werk aan de winkel, maar Stephan vindt het allemaal de moeite waard: “Het is niet zo dat we dit allemaal volgens een ideëel doel doen. Het is een combinatie van factoren. We kijken naar de portemonnee, willen graag minder energie verbruiken, ons wooncomfort verhogen en bewust bezig zijn met het milieu. We denken er wel over na. Dat doen we bijvoorbeeld ook als we reizen. We maken weloverwogen keuzes.”