Verhuizen? Hét moment om te verduurzamen

Pakweg een jaar geleden betrok de familie van Geerenstein hun ruime droomwoning in Veenendaal. Een twee-onder-een-kapwoning uit 1980 aan het Anker. Wilko en Anneloes staken direct de handen uit de mouwen. De woning is na een grondige aanpak flink verduurzaamd.

Onder het motto ‘als je dan toch bezig bent’ grepen Wilko en Anneloes de verhuizing aan om verschillende maatregelen door te voeren. Stap voor stap, maar doelbewust. Wilko: “We woonden met onze drie kinderen met plezier aan de Populierenlaan. Ons idee was om deze woning eens goed onder handen te nemen en verder op te knappen. Op het gebied van energiebesparende maatregelen hadden we al stappen gezet. Van de spouwmuur, het dak tot dubbel glas. Totdat we de woning aan het Anker zagen. Toen waren we om en besloten te verhuizen. In de zomer van 2020 hebben we het huis gekocht.”

Dak en spouw

De woning uit 1980 kon wel een flink duurzame boost gebruiken, zo bleek uit een rondgang met een energieadviseur. “Daarna hebben we van boven tot beneden maatregelen genomen”, legt Wilko verder uit.

Uit de meting bleek dat het dak matig was geïsoleerd: “Die klus hebben we zelf ter hand genomen en hebben met steenwol het dak beter geïsoleerd. Verder bleek uit de warmtescan dat de spouwmuur ook de nodige aandacht verdiende. Vooral rond de randen bij het kozijn verdween kostbare warmte. De spouw is nu met foam gevuld.” 

Vloer

De familie kreeg de smaak te pakken, want ook de vloer is ruimschoots aangepakt: “Daar zat meer aan vast. We hadden al gekozen voor een nieuwe cv-ketel in combinatie met de aanleg van vloerverwarming, maar uit de meting bleek dat er via de vloer veel warmte wegvloeide. We kregen het toch lastig warm. Daarom is de kruipruimte gevuld met voldoende purschuim, ook om te voldoen aan de subsidie-eis.”

Glas

De volgende actie was de vervanging van glas: “Boven zat al HR++ glas. Dus dat lieten we voor wat het was. We staken vooral energie in het woondeel beneden. We schaften HR++ glas aan en we vervingen de oude achterpui door een nieuwe. Deze is net als de oude van aluminium, maar het comfort is vele malen beter. Het oog wil tenslotte ook wat.”

Zonnepanelen

Last but not least zijn er zonnepanelen geplaatst. Twaalf stuks op de garage, zes op de woning. Wilko: “Al terugkijkend was dit een flinke klus, maar het is het allemaal waard geweest. Mede dankzij de heldere begeleiding van Alex. We hebben nu ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen, naast de duurzaamheidslening die we al hadden afgesloten. Je komt in aanmerking voor subsidie (achteraf aanvragen) als je minimaal twee maatregelen neemt.”

Ventilatie

De familie van Geerenstein is blij met de genomen maatregelen: “Het voelt allemaal veel behaaglijker aan in de woning.” Wilko sluit zijn verhaal af met een tip: “Goede ventilatie blijft altijd belangrijk. Verduurzamen is prima, maar frisse lucht draagt ook bij aan het juiste comfort. Daarom maken we bewust gebruik van de roosters.”