Vrijstaande woning isoleren in etappes

Zuinig zijn, duurzaam denken. Netjes met de wereld omgaan. Jan-Arie van Wijngaarden is met deze grondgedachten opgegroeid. De Veenendaler is zich bewust van duurzaamheid en is al langer bezig om gepaste maatregelen aan de woning te nemen.

Jan-Arie van Wijngaarden (68) woont sinds 2004 in een vrijstaande woning uit 1974. In wijk de Pol.  
 
“Wij zijn altijd wel bezig om maatregelen te nemen. Stap voor stap. Toen we in 2004 de woning betrokken hebben we direct dubbel glas (HR++) laten aanbrengen. De woning is ontworpen ten tijde van de oliecrisis met enkel glas, en grote ramen. Dat had je toen. Kort daarop besloten we om de spouwmuur te laten isoleren.” Vervolgens ging Jan-Arie met de zolder aan de slag en isoleerde deze ruimte zoveel als mogelijk.  

Lampen

“De volgende actie was in 2012. Toen lieten we zes zonnepanelen plaatsen. Dat deden we via een collectieve inkoopactie. In datzelfde jaar is de oude gasboiler vervangen door een nieuwe hr-ketel.” Ook kleinere maatregelen volgden: “Wat meer mensen doen. Gloeilampen vervangen door spaarlampen om die vervolgens weer te vervangen door ledlampen.” 

Bevestiging

Omdat Jan-Arie al een aantal maatregelen had genomen was hij benieuwd hoe de vlag erbij hing: “De warmtescan die we bijna twee jaar geleden lieten uitvoeren was meer bedoeld als bevestiging. Waar sta ik, zijn de ingezette maatregelen afdoende?” 

Asbest saneren

Jan-Arie: “Een deel van de zolder was niet geïsoleerd. Dat was mij bekend omdat zich daar een afgeschermd hok bevond voor de ketel, en waar asbest in was verwerkt. In 2014 hebben we dat door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen. Naar aanleiding van de warmtescan is de hele zolder nu geïsoleerd.” 

Inzicht

De aangevraagde warmtescan gaf Jan-Arie veel inzicht, maar bleek onverbiddelijk voor de vloer. Daar ging nog veel warmte verloren. Tijd voor actie: “Inmiddels is sinds juni 2021 de kruipruimte geïsoleerd.” Jan-Arie was wel verrast door de meetresultaten bij de voordeur: “Daar ging tot mijn verbazing toch veel warmte verloren. Ik had namelijk eerder al voorzetramen geplaatst, maar dat was dus niet genoeg. Inmiddels hangt hier een stevig gordijn. Dat scheelt al enorm.” 
 
Om de temperatuur door het jaar heen te reguleren heeft Jan-Arie op de bovenverdieping zonneschermen die je met een afstandsbediening kan bedienen: “Een goede manier van warmtemanagement. Bij heet weer laat ik ze zakken.” 

Toekomstplannen

“In 2023 zijn we van plan de keuken te vervangen. Dan gaan we ook koken op inductie. Verder laten we mechanische ventilatie aanleggen. Dat is natuurlijk veel effectiever dan voortdurend ramen open en dicht doen. De woning beschikt over ruimtes voor de mechanisatie, dus technisch kan het.” 
 
De familie focust zich niet alleen op de woning, besluit Jan-Arie zijn ervaringen:  “We hadden vroeger twee auto’s. Op een gegeven moment ontdekte ik de e-bike. Ik fietste van Veenendaal naar Ede voor werk. Daar was ik enthousiast over. Toen besloot mijn vrouw ook een e-bike aan te schaffen en deden we de tweede auto van de hand. Dat scheelt in de kosten en je bent nog in beweging ook.”