Warmtescan leidt tot duurzame maatregelen
Van het gas af. Zuinig omgaan met energie. Wietse de Vries uit Veenendaal is zich daarvan bewust en staat open voor duurzame acties. De gratis warmtescan opende hem verder de ogen. Hij nam een aantal maatregelen aan zijn woning.
Wietse: “In 2004 betrokken wij onze twee-onder-een-kapwoning uit 1979 aan de Valreep. Een van de eerste maatregelen die we doorvoerden was het vervangen van enkel glas door dubbel glas op de bovenverdieping. Daar lieten we het even bij, totdat de actualiteit ons ervan doordrong dat er meer moet gebeuren. Je hoort steeds vaker dat we van het gas af moeten en dat we zuiniger met energie om moeten gaan. Daar staan wij op zich wel achter. Wat het lastig maakt is dat je veel verschillende verhalen van bedrijven op dit gebied hoort. De een zegt dit, de ander zegt dat. Dat maakt het nemen van beslissingen, zeker als je weinig technisch kennis van zaken hebt, natuurlijk lastiger.”
Vloerisolatie
Naar aanleiding van een folder die op de deurmat viel, besloot Wietse pakweg vier jaar geleden om vloerisolatie aan te brengen. Wietse: “Ik liet me overtuigen, maar ik merk dat mijn voorkeur uitgaat naar lokale, betrouwbare bedrijven.”
Subsidievoordeel
Wietse leunde daarna niet achterover, integendeel. Mede geïnspireerd door zijn buren liet hij ruim een jaar geleden de gratis warmtescan uitvoeren door het Energieloket: “Ik kreeg uitleg over de mogelijkheden en de voordelen. De warmtescan sloeg bij de voordeur, de woonkamerramen voor, schuifpui en de keukenramen behoorlijk rood uit. Voldoende reden dus om aan de slag te gaan met de verbetering van de isolatie. We namen het besluit om de schuifpui, het glas op de benedenverdieping te vervangen (HR+++) en de spouwmuur aan te pakken. We namen meer maatregelen omdat een energieprestatieadviseur tijdens zijn bezoek wees op subsidiemogelijkheden als je minimaal twee maatregelen neemt. Enerzijds is dat duurder, anderzijds aantrekkelijk omdat je immers subsidie krijgt, en dat scheelt aanmerkelijk.”
Comfort
Wat merkt Wietse nu? “Stap voor stap daalt de energierekening, hoewel de winter niet echt streng was natuurlijk. Ik heb het idee dat de temperatuur ’s nachts minder snel daalt in de woning. Verder is het comfort verbeterd. De nieuwe schuifpui isoleert beter, daardoor ervaren we een minder koud gevoel. Verder is in het algemeen het doordringen van geluiden van buiten door het HR+++ glas aanzienlijk verminderd.”
Zonnepanelen
Wietse vindt het voorlopig wel even welletjes, benadrukt hij nog: “Het zijn natuurlijk wel flinke uitgaven. Toch was het de moeite waard. Wie weet gaan we nog meer doen, maar dat hangt ook van onze toekomstplannen af. Hoe lang willen en blijven we hier nog wonen? Op zich sta ik wel open voor zonnepanelen, maar dat gaan we eerst eens verder onderzoeken.”