Drie partijen werken samen en transformeren oud, leeg, afgeschreven kantoorpand

Verouderde kantoorpanden, wat kun je ermee? In Veenendaal sloegen drie partijen de handen ineen voor een volledige transformatie.

Verouderde kantoorpanden, die niet voldoen aan de eisen van deze tijd. Wat kun je ermee? In Veenendaal sloegen drie partijen de handen ineen voor een volledige transformatie van het oude Cegeka pand aan de Gildetrom in Veenendaal. Gerard Heuvelman van B.V. Stichts Beheer van 1952, Robert Jan Hartman van WVO bedrijfshuisvesting B.V. en Kees de Jong van De Bunte Beleggingen vertellen over hun unieke samenwerking.

Het begon met een telefoontje van financieel adviesbureau Sibbing naar Stichts Beheer in de bouwvakvakantie van 2017. Het bureau was gevestigd in twee kantoorpanden en zocht in Veenendaal een pand voor al z’n 130 medewerkers. Gerard Heuvelman, directeur van Stichts Beheer: “De vraag van Sibbing was geen gemakkelijke. Een bedrijf van deze omvang dat een modern pand zoekt met zo’n 2.500 m2 gebruiksoppervlakte, is niet alledaags. Daar komt bij dat nieuwbouw in Veenendaal nauwelijks nog mogelijk is. We begonnen met het samenstellen van een lijst met daarop zo’n 20 panden. Daar kwamen er twee van op de shortlist. Uiteindelijk viel de definitieve keuze op het pand aan de Gildetrom 29-33, waar voorheen Cegeka was gevestigd.”

Video brengt pand tot leven

Heuvelman nam in de zoektocht naar een geschikt kantoorpand contact op met Robert Jan Hartman, directeur van WVO bedrijfshuisvesting. Daarna werd er een lijntje gelegd met Kees de Jong, directeur van De Bunte Beleggingen en eigenaar van het pand aan de Gildetrom. Er was bij alle partijen veel bereidheid te investeren in hergebruik van een bestaand kantoorpand. Kees de Jong: “Het pand is 30 jaar oud, afgeschreven. Maar de plek is perfect. Dichtbij de snelweg en met veel parkeerruimte rondom.’

“Natuurlijk wordt het pand gasloos”

Robert Jan Hartman: “We hebben goed nagedacht hoe we een gedateerd kantoorpand aantrekkelijk aan de opdrachtgever konden presenteren. Je moet dan door de huidige situatie heen kijken en dat is best lastig. Omdat we het belangrijk vonden dat Sibbing een waarheidsgetrouw beeld kreeg, namen we een architect in de hand. Deze maakte verschillende artist impressions en een videopresentatie die het pand echt tot leven brengt. Zo kreeg Sibbing een heel goed beeld van de mogelijkheden van het pand en hoe het er na de transformatie uit gaat zien.”

Van energielabel E naar A+

Kantoorpanden van 30 jaar oud voldoen niet meer aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Met de transformatie van het pand aan de Gildetrom, gaat het energielabel in één klap van E naar A+.

Heuvelman somt de duurzaamheidsmaatregelen op: “In het hele gebouw brandt straks LED-verlichting. Sensoren zorgen ervoor dat het licht alleen brandt als er mensen in het pand zijn. Verder heeft het pand CO2-detectie. Dit zorgt ervoor dat er vraaggestuurd geventileerd kan worden. De ramen worden voorzien van screens die de toetreding van warmte en zonlicht reguleren. Verder zijn diverse toegepaste materialen circulair. Denk bijvoorbeeld aan cradle-to-cradle vloerbedekking en hout met het houtkeurmerk FSC- label.”

Heuvelman vervolgt: “Natuurlijk wordt het pand gasloos. Zonnepanelen op het grote platte dak leveren de energie voor de warmtepompen die zorgen voor verwarming en koeling van het gebouw. Bijzonder hieraan is dat huurder en eigenaar samen in deze zonnepanelen investeren.” De Jong: “De zonnepanelen zijn een eenmalige investering die de jaarlijks terugkerende energielasten voor de huurder flink omlaag brengen. Het is een investering in de toekomst die het pand extra aantrekkelijk maakt.”

Subsidie oerwoud

Ondernemers die investeren in het verduurzamen van hun kantoorpand, kunnen gebruik maken van subsidies. Maar hiervoor gelden veel regels en voorwaarden. Heuvelman: “Voor het verkrijgen van subsidies moet je de juiste paden bewandelen. Het is echt een oerwoud waarin je de weg goed moet kennen. Daarom hebben we hiervoor een expert ingeschakeld, Van Draeckeburgh Subsidies & Financieringen in Bilthoven. Zij helpen de ondernemer bij het aanvragen en verkrijgen van subsidies. Het is belangrijk hier al in een vroeg stadium mee aan de slag te gaan.”

Upgrade interieur

Het pand aan de Gildetrom krijgt ook een opvallende esthetische upgrade. Zo wordt o.a. de entree compleet vernieuwd en sluit de nieuwe inrichting van het 3 verdiepingen tellende pand helemaal aan bij de wensen van Sibbing. Inclusief stiltewerkplekken, een bedrijfsrestaurant en ontspanningsruimte op de tweede etage, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Hartman: “Bij de nieuwe indeling wordt geen ruimte verspild. Elke vierkante meter wordt optimaal gebruikt. Er zijn nauwelijks loze trappen.”