Energiebewust taxibedrijf Leewis

Taxi Leewis is in Veenendaal bekend om zijn personenvervoer, werkplaats, tankstation en carwash. Wim Leewis houdt graag het energieverbruik van de voertuigen en het pand in de gaten.

Kosten

“Als vervoersbedrijf moet je op de kosten letten; vooral brandstof is een grote kostenpost”, vertelt Leewis. “Ondertussen is het een sport geworden zo duurzaam mogelijk om te gaan met fossiele brandstoffen. Zo houden de boordcomputers het verbruik in de gaten en lichten wij ons personeel van ruim 100 man voor over energiebesparing. Laat bijvoorbeeld de motor niet onnodig draaien. Een start-stopsysteem kan hierbij helpen”.

Elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn ondertussen ook aanwezig bij Taxi Leewis. “We hebben er laatst een aantal aangeschaft. Uiteindelijk wil ik er veel meer. Het zou slim zijn als forenzen ook allemaal elektrisch rijden en overdag de auto kunnen opladen door middel van zonne-energie. Duurzamer kan bijna niet. Ik ben ook een groot voorstander van deelauto’s. Nog beter zijn natuurlijk elektrische deelauto’s!”.

Quick wins

Ook binnen het pand van Leewis is het energieverbruik flink verminderd. “Een quickscan van Laurens Wiersma levert werkelijk quick wins op. Zo dacht ik aan grotere maatregelen zoals gasloos gaan, maar raadde Laurens mij aan eerst de kieren en deuren te dichten. Zoiets simpels kan direct toegepast worden. Een grotere maatregel die wij hebben doorgevoerd is het overstappen naar ledverlichting; dit is stabieler, verbruikt veel minder energie en geeft ook nog eens mooier licht. Uiteraard gebruiken wij de verlichting alleen wanneer het nodig is. Ons energieverbruik is sindsdien gedaald met wel 40 procent”.

Leewis is echter nog niet klaar met energie besparen. “Uiteindelijk zou ik naar een energieneutrale locatie willen verhuizen met bijbehorend vervoer en laadpalen. Het pand is simpelweg te groot nu; een kleiner pand zouden we efficiënter kunnen isoleren en verwarmen”, vertelt Leewis. “Ook zou ik graag hele gerichte vloerverwarming hebben in een toekomstig pand. Als we het verbruik in het pand ook nog eens per uur kunnen bijhouden ben ik al helemaal tevreden”.

Kleine maatregelen

Kleine maatregelen om te besparen zijn net zo belangrijk als de grote maatregelen volgens Leewis: “Er is altijd ergens verbetering mogelijk, hoe klein het ook is. Denk bijvoorbeeld eens aan het afsluiten van computers wanneer deze niet gebruikt worden of installeer sensoren voor de verlichting in je pand. Doe mee met het scheiden van afval en koop zoveel mogelijk tweedehands.”

Betere wereld

“Vraag Laurens Wiersma ook eens naar de quickscan; zo zie je direct waar winst te behalen valt. Hij heeft ook enorm veel kennis van subsidieregelingen en leningen, mocht je geen geld hebben voor grote maatregelen, maar het toch willen doen”, vertelt Leewis. “Wij Nederlanders kunnen samen nog iets extra ons best doen om het milieu te ontlasten. Zo zorgen we samen voor een betere wereld”.