Immano gaat voor post consumer en circulair samenwerken

Immano wil als bedrijf in de interieurbouw graag meebewegen met de wereld. Dit betekent natuurlijk ook minder CO2 uitstoten. Koen van Velzen vertelt over hun werkwijze.

Post consumer

“We zijn veel bezig met de circulaire economie. In ons geval betekent dat vooral spullen en materialen vanuit bedrijven hergebruiken”, vertelt Van Velzen. “We gooien het liefst zo min mogelijk weg. Dit betekent ook dat als andere bedrijven spullen weg doen, dat wij het terug nemen en er iets anders moois van maken. Zo creëren wij bijvoorbeeld post consumer hout. Het doel is natuurlijk om dit in de toekomst verder uit te breiden”.

Kennis

Veel ondernemers oriënteren zich op energiezuinige alternatieven zodra het originele apparaat niet meer werkt. “In ons geval was dit de verwarming. We hebben gekeken naar alternatieven, maar het uitzoekwerk viel behoorlijk tegen. Gelukkig konden we ons probleem aan energiemanager Laurens Wiersma voorleggen. Zo werd het kennisaspect dat wij misten goed aangevuld”.

Maatregelen als huurder

“Samen met Laurens hebben wij gekeken naar duurzame maatregelen die wij konden nemen als huurder”, vertelt Van Velzen. “Zo hebben wij ondertussen dubbel glas en LED-verlichting. Bepaalde maatregelen, zoals zonnepanelen, zijn een stuk moeilijker te realiseren als huurder van een kantoorpand. We willen dit heel graag, vandaar dat we het er al eerder over hebben gehad met de verhuurder en Laurens. De expertise van Laurens is hierbij heel belangrijk. Met het tekenen van het energieconvenant werd voor de verhuurder duidelijk hoe serieus wij hier over waren. Hopelijk zullen wij op deze manier in de toekomst ook een aantal zonnepanelen op ons dak hebben liggen”.

Circulair samenwerken

Van Velzen gaat echter niet bij de pakken neerzitten: “Het pand wordt voorzien van tochtsluizen, een erg fijne maatregel voor huurders. Ook zijn we in gesprek met Sustonable, een circulair bedrijf. Zij recyclen bijvoorbeeld composiet. Samen hebben wij gebrainstormd over mogelijkheden voor Immano als kweekvijver en kenniscentrum en kunnen we onderzoeken welke materialen we allemaal kunnen hergebruiken. We houden ons bezig met roadmaps en afvalstromen, we kijken welke richting de branche op gaat. Als duurzame ondernemer hoef je je niet te vervelen!”.