Kubiek en Quadraat Global zetten de tanden in verduurzaming

Een statig pand uit 1915 opknappen en verduurzamen? Is dat wel mogelijk? Het kan. Kubiek Ruimtelijke plannen en Quadraat Global aan de Kerkewijk laten dat zien. Bijna een jaar is er aan het kenmerkende gebouw gewerkt. Directeur Bram Quaak licht het verduurzamingsproces toe.

Veel Veenendalers, zowel jong als oud, kennen het pand vast wel. Jarenlang deed het namelijk dienst als orthodontiepraktijk. Sinds april van dit jaar is Quadraat met haar dochterondernemingen Kubiek Ruimtelijke plannen en Quadraat Global de kersverse bewoner van het meer dan een eeuw oude pand. In een jaar tijd is het gemeentelijk monument getransformeerd tot een modern duurzaam kantoorgebouw. Bram Quaak: “We krijgen inderdaad veel leuke reacties. De voormalige orthodontiepraktijk is bij heel veel Veenendalers bekend. De bezoekers ervan hebben hier talloze voetstappen staan. Dat horen we regelmatig terug.”

Pareltje

Een pand uit 1915 verduurzamen is een uitdaging, maar daar draait het team van Kubiek en Quadraat Global de hand niet voor om, legt Quaak verder uit: “Zeker niet. Naast het klimaatneutrale doel is er ook een idealistisch doel dat wij nastreven: breek een oud historisch gebouw niet zomaar af, maar kijk eerst of hergebruik mogelijk is. Dit pareltje in Veenendaal moet je juist reanimeren en toekomstproof maken. En daar zijn we in korte tijd aardig in geslaagd. Sterker, we kregen al snel het energieprestatiecertificaat A+++ uitgereikt. Daar zijn we best trots op, hoewel we de lat nog hoger willen leggen. Ik verwacht dat we door gepaste aanvullende maatregelen over pakweg een jaar volledig energieneutraal kunnen zijn.”

Maatregelen

Maar wat is er tot nu toe allemaal gebeurd? “We hebben zowel de gasaansluiting, alle radiatoren en de airco’s verwijderd. Daarvoor in de plaats is een Warmte Koude Opslag-systeem geïnstalleerd. Daarnaast is er veel energie gestoken in het isoleren van het gebouw. Zo is de buitengevel aan de binnenzijde goed geïsoleerd. Om het karakter van het pand te bewaren is het houtwerk intact gebleven, en brachten we nieuw vacuüm glas aan zodat we toch een hoge isolatiewaarde halen met behoud van de monumentale uitstraling en voldoet het aan de strenge regelgeving.”

Aangenaam vertoeven

Het bleek lastig om het gebouw vol met zonnepanelen te leggen, laat Quaak verder weten: “Dat kwam eigenlijk vooral door de vorm van het pand. Het is nogal hoekig met veel schuine delen. Op de nieuwe buitenveranda bleek dat wel mogelijk. Maar we hebben ook gezocht naar andere duurzame verbeteringen. Stel het is buiten 40 graden, iets wat tegenwoordig zomaar kan gebeuren, dan stelt het Warmte Terug Win (WTW)-systeem zich in op maximaal 24 graden. Met andere woorden, ook op warme dagen is het hier aangenaam vertoeven.”

Van boom naar tafel

Zelfs de tuin heeft een ‘groen sausje’ gekregen. Er zijn wadi’s aangelegd zodat overtollig regenwater wordt opgevangen. Open verharding zorgt ervoor dat water in de bodem zakt en niet wegloopt. “Ons motto hierbij is: houd het water daar waar het valt.” Quaak besluit zijn verhaal met een duurzaam slotakkoord: “In de tuin stond een zieke suikeresdoorn. Die moest wijken, maar we hebben er weer een mooie tafel van gemaakt. Daarmee blijft de boom toch bij ons. En dat sluit weer aan op mijn grondgedachte: wees zuinig op de schepping, kijk met liefde naar oude panden en laat ze opnieuw leven. Zowel medewerkers als bezoekers ervaren het als een cadeautje om hier te mogen werken.”