Water en afkoppelen

Regenwater, iets dat veel valt in Nederland. Veel regenwater loopt via de regenpijpen rechtstreeks het riool in en als het hevig regent, kan dit voor problemen zorgen. Het is beter om je regenpijp(en) af te koppelen en het water op te vangen in een regenton, grindkrat, wadi of weg te laten lopen in je tuin. Want water dat in de bodem zakt, zorgt ervoor dat de natuur er in drogere tijden van kan profiteren. Daarnaast kun je met opgevangen regenwater planten en dieren water geven of bijvoorbeeld je ramen wassen.  

Afkoppelen betekent dat je je regenpijp losmaakt van het vuilwaterriool, om regenwater en vuilwater te scheiden. Het schone regenwater verdwijnt dan niet meer in het vuilwaterriool.

Als je je regenpijp afkoppelt, dan stroomt het regenwater je tuin in of in een regenton of wadi. Dit is goed voor de natuur, milieu en riool. En door af te koppelen wordt schoon regenwater niet onnodig gezuiverd, het riool raakt niet overvol en de bodem en planten krijgen extra water. 

Hoe koppel je af?

Afkoppelen kan op twee manieren: bovengronds en ondergronds.

Bovengronds afkoppelen is heel eenvoudig: je zaagt de regenpijp onderaan af, doet een dopje op de rioolaansluiting en je laat het regenwater via de tuin in de bodem lopen. Afkoppelen is goed voor het grondwater en helpt verdroging voorkomen. Regenwater komt namelijk weer in de grond terecht, waar het ook terecht zou komen als het niet door het dak van je huis werd opgevangen. Door ook nog een regenton neer te zetten en een vulautomaat aan je regenpijp te maken, kun je regenwater opvangen om later planten en dieren mee water te geven.

In wijken met een gescheiden rioolstelsel liggen aparte buizen voor vuilwater en regenwater. Hier kun je ook ondergronds afkoppelen. Regen die op de stoep valt, gaat via de straatkolken húp de regenwaterbuis in en direct naar sloten, vijvers en de Grift. Ook liggen er in deze wijken regenwateruitleggers naar de woningen. Je kunt in deze straten ondergronds je regenpijp op het hemelwaterriool aansluiten. Op deze kaart kun je zien of er zo'n gescheiden stelsel ligt in jouw straat. Nieuwbouwwoningen zijn meestal al ondergronds afgekoppeld vanaf de bouw.

Lukt het je niet om de kaart te bekijken, openen, lezen of beluisteren? Neem dan contact op met Michiel Blok, via michiel.blok@veenendaal.nl. Hij informeert je graag over het onderwerp.

Subsidie afkoppelen en vergroenen

Om bewoners te helpen bij afkoppelen geeft de gemeente per huishouden maximaal € 350 subsidie. Het afkoppelen van regenwater is een goede gelegenheid om in je tuin stenen te vervangen door groen, dus tegels eruit en plantjes erin. Vergroenen is goed voor het vasthouden van water en biedt verkoeling in de zomer. Ook voor vergroenen van je tuin is er subsidie.

De regenwateradviseur

Wil je afkoppelen of je tuin vergroenen? Nodig dan regenwateradviseur Renée Kleijn uit om jouw tuin te bekijken. Wat werkt er voor jouw tuin en wat zijn je wensen? Renée is te bereiken op 06 48 51 88 93.

Koop nu bij Gamma, Karwei, Praxis, Welkoop of De Wildernis in Veenendaal een regenton, dan krijg je een vulautomaat voor aan de regenton cadeau en alles wordt bij jou thuis door de aannemer van de gemeente aangesloten. Helemaal voor niks! Da’s toch een buitenkansje?!

Regenwater is schoon water en het is jammer dat dit op de meeste plekken nog in het vuilwaterriool verdwijnt. Maar het kan anders! Koppel de regenpijp(en) van je woning af en vang het regenwater op in een regenton of laat het vrij wegstromen in je tuin. Het voordeel van een regenton is dat je ook bij een klein buitje al snel vele tientallen liters water opvangt en daarmee sproei je gratis je planten of geef je je dieren water.

Meedoen is simpel

Schaf een regenton aan bij de Veenendaalse Gamma, Karwei, Praxis, Welkoop of De Wildernis (in de winkel, dus niet online of ergens anders) en meld je via onderstaande link aan voor installatie van de vulautomaat en regenton bij jou thuis.

  • Bewaar wel je kassabon, want dit is het bewijs dat we nodig hebben. De kassabon moet je uploaden als scan of foto;
  • De aannemer beoordeelt de kwaliteit, vorm en materiaal van de regenpijp. Als de gekregen vulautomaat niet passend is (bijvoorbeeld omdat jouw regenpijp vierkant is of van zink), dan kan de aannemer afzien van de werkzaamheden en vervalt de aanbieding.
  • Het kraantje aan de regenton en de eventuele voet waar de regenton op staat moeten er zijn op het moment van plaatsing, dit i.v.m. de hoogtebepaling van de vulautomaat;
  • De plaats van de regenton en regenpijp moeten toegankelijk zijn voor de aannemer. Dus even snoeien en opruimen maar!

De aannemer van de gemeente neemt na je aanvraag contact met je op.

Aanmelden installatie regenton

Wist je dat de meeste mensen per jaar zo’n 1100 liter drinkwater gebruiken om de tuin te sproeien? Hierop kun je flink besparen door planten slimmer water te geven en regenwater op te vangen. Als je je tuin slim inricht, kun je meteen al water besparen. Maar hoe doe je dat?

  • Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. Een groene tuin zonder al teveel bestrating neemt al het regenwater op en hierdoor hoef je minder te sproeien.
  • Let op of je planten goed tegen droogte kunnen. Zet planten die veel water nodig hebben niet in een zonnig hoekje. Bijvoorbeeld planten met grote bladeren verliezen veel water, dus zet ze op een plaatsje in de schaduw.
  • Zet in je tuin bodembedekkers neer, die beschermen de bodem tegen uitdroging.
  • Naast bodembedekkers kun je ook boomschors, houtsnippers of cacaodoppen strooien om te voorkomen dat de aarde uitdroogt. Boomschors dat vergaat werkt tevens goed tegen onkruid: twee vliegen in één klap!

Gratis water opvangen in de regenton

Met een regenton kan je jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt al 1 van de 6 tuinbezitters het tuinwater uit de regenton. Met één regenton aan water kun je je planten en gras flink water geven. En in deze natte tijden zit de regenton wekelijks vol.

In Veenendaal kun je bij Welkoop, Gamma, Karwei of Praxis een regenton aanschaffen en dan krijg je er vulautomaat bij. De gemeentelijke aannemer verzorgt het aansluiten van de regenton op de regenpijp in je tuin. Dus ga gauw naar de bouwmarkt en vraag om meer informatie.

Hoeveel water heeft je groen nodig

Zuinig omgaan met water is goed, maar je planten en gras hebben één keer in de week flink veel water nodig. In droge periodes is het voor planten beter om soms flink onder water te staan dan iedere dag een beetje: hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden.

Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Regenwater opvangen (in een regenton) om later planten mee water te geven is de milieuvriendelijkste methode. Een gazon heeft 10-15 mm water nodig wanneer je het sproeit. Met een regenmeter kun je gemakkelijk in de gaten houden wanneer je de sproeier uit kunt zetten.

Wil jij ook afkoppelen? Wij geven hiervoor subsidie. Want een simpele manier om te voorkomen dat regenwater van jouw dak het riool ingaat, is afkoppelen. Dit is belangrijk, want zo verdwijnt schoon water niet in het riool en voorkomen we problemen bij hevige regenval. Je kunt maximaal € 350 subsidie per perceel krijgen om af te koppelen. Maak dus een verstandige keuze in wat je wilt regelen met de subsidie.

Subsidiebedragen

Actie Je krijgt
Regenpijp doorzagen en regenwater vrij laten afstromen (per zijde van woning) € 50
Ondergronds infiltreren € 350
Aansluiten op gemeentelijk regenwaterriool € 250

Laat je adviseren!

Wil je graag advies over over het vergroenen van je dak of tuin? Dat kan! Neem dan contact op met onze regenwateradviseur Renée Kleijn via 06 48 51 88 93. Een e-mail kan je sturen naar afkoppelen@veenendaal.nl