Geveltuinen

Leuk dat je een geveltuin wil maken aan de voor- of achterkant van je huis. Zo’n tuintje past goed binnen onze ambities om Veenendaal te ontstenen en te vergroenen.

Door bij je gevel een rijtje van 3 tegels weg te halen en een tuintje aan te leggen, kan regenwater in de grond zakken en zorgen voor een groener straatbeeld. Het is een makkelijke manier om met weinig ruimte toch te vergroenen.

Het aanleggen van een geveltuin bij je huis heeft verschillende voordelen. Planten die in de volle grond staan, hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Bloeiende planten in de geveltuin zorgen voor voedsel voor bijen en vlinders. Plant je klimplanten in je geveltuin, dan blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer lekker koel. Ook krijgen vogels een plek om eten te zoeken en nestjes te bouwen.

Een geveltuin aanleggen

Gemeente Veenendaal moedigt het aanleggen van een geveltuin aan. Er zitten natuurlijk wel wat spelregels aan. De openbare ruimte is namelijk van ons allemaal én je hebt toestemming nodig van de huiseigenaar of woningstichting. Via onderstaande knop kun je laten weten dat je van plan bent een geveltuin aan te gaan leggen.

Aanmeldformulier geveltuin

Wat zijn de spelregels

  • Een geveltuintje mag maximaal 3 tegels breed zijn en 1 tegel diep (dus 30 bij 90 centimeter vanaf de gevel). 
  • De doorgang op de stoep moet breed genoeg blijven, minimaal 1.20 meter vanaf je geveltuin tot aan de straat/lantaarnpaal of prullenbak. Denk hierbij aan mede-inwoners met rolstoel, rollator of kinderwagen.
  • Er mogen geen kabels of leidingen onder je geveltuin liggen. Via 0800 00800 kun je opvragen waar ze liggen.
  • Ben voorzichtig bij de aanleg, je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je (onbedoeld) veroorzaakt.
  • Plant geen grote en wilde planten, struiken of bomen. Gebruik ook geen planten/struiken met doornen en stekels en onderhoud je geveltuin goed.
  • Mocht jouw geveltuin overlast geven, dan moet je ‘m van de gemeente weer opruimen. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit!

Bruikleen

Voor een geveltuin krijg je een klein stukje grond in bruikleen van de gemeente, maar de openbare ruimte blijft altijd eigendom van gemeente Veenendaal. Het is soms nodig om boven of onder de grond onderhoud uit te voeren aan kabels of leidingen, vervangen van verhardingen of het vergroenen van de straat. We proberen schade te voorkomen aan jouw geveltuin, maar dit lukt niet altijd. En als de gemeente jouw stukje tuin weer nodig heeft, dan laten we dat op tijd weten. Er zijn voor jou geen rechten verbonden aan een geveltuin, dus je kunt er nooit aanspraak op maken.

Stappenplan

  1. Schep drie stoeptegels van 30x30 cm voor je gevel weg (liggen er klinkers, dan mag je 30 cm vanaf de gevel weghalen en je tuintje 90 cm breed maken).
  2. Schep 20 centimeter grond of zand uit het tuintje.
  3. Van de tegels of klinkers die je hebt weggehaald kun je een opstaande rand maken.
  4. Vul het tuintje met tuingrond of potgrond, druk het goed aan bij de rand.
  5. Zet je planten in de grond en geef water.
  6. Snoei de planten regelmatig, zodat ze geen overlast geven.
  7. Als je klim- of slingerplanten gebruikt, dan kun je een draadrekje aan de muur vastmaken. Hiervoor heb je dan wel goedkeuring nodig van de huiseigenaar of woningstichting.
  8. Eventueel kun je je regenpijp afkoppelen en het regenwater laten afstromen in je geveltuin.

Tips voor je geveltuin

Wil je nog wat extra tips voor je geveltuin? Zoals plantentips, tips voor zon en schaduw? Kijk dan naar het onderstaande overzicht met tips. Ook vind je hier een overzicht van planten die je kan gebruiken voor je geveltuin. 

U gaat een geveltuin maken, heel leuk en goed voor de biodiversiteit en het groene straatbeeld. Maar, bij het kiezen van planten voor uw geveltuin moet u op een paar dingen letten.

Planten-plan

Een geveltuin die op het zuiden ligt, vraagt om andere beplanting dan een geveltuin op het noorden. En wilt u planten die vlinders of insecten aantrekken, of juist planten die het jaar rond groen zijn of bloeien? Dit vraagt dus om een plannetje.

Windrichting

Ligt uw gevel op het noorden, oosten, zuiden of westen? Beter gezegd, krijgt uw gevel veel zon of juist (half)schaduw? Een zonnige gevel heeft ‘s zomers minstens 5 uur lang zon en een schaduwrijke gevel heeft ‘s zomers minder dan 3 uur zon. Als u dit weet, dan kunt u planten gaan uitzoeken.

Welke planten

Bloemen in een geveltuin zijn natuurlijk prachtig om te zien. Maar ook groenblijvende planten zijn aan te raden, zo is uw geveltuin in de winter ook mooi om naar te kijken en biedt het een schuilplaats als het koud en nat is. Wilt u weinig onderhoud? Kies dan voor vaste planten in plaats van eenjarige planten. En gebruik bodembedekkers, waardoor de grond minder snel uitdroogt en onkruid minder kans krijgt

Potgrond en water geven

Uw planten zullen het beste groeien in potgrond. Zorg er dan ook voor dat u uw geveltuin rijkelijk voorziet van een dikke laag potgrond. En geef voldoende water. Als u planten koopt, dan zit er meestal een plantenstekertje in, hier staat het advies op hoe vaak een plant water nodig heeft.

Ideeën en inspiratie

Plantnaam Waar staat de plant het beste?
Rode zonnehoed Zon
Lavendel Zon
Vlinderstruik Zon
Skimmia Zon of halfschaduw
Salvia Zon
Stokroos Zon of halfschaduw
Aster Zon of halfschaduw
Blauwe druifjes Zon of halfschaduw
Blauwe regen Zon of halfschaduw
Vrouwenmantel Zon of halfschaduw
Kruisbes Halfschaduw
Geranium Zon
Struisriet Zon
Dahlia Zon
Vedergras Zon
Akelei Schaduw
Herfstanemoon Schaduw
Zegge Schaduw
Wolfsmelk Schaduw
Hortensia Schaduw
Kamperfoelie Halfschaduw
Spirea Schaduw
Japans siergras Halfschaduw
Calla Zon of halfschaduw
Klimop Halfschaduw
Hosta Schaduw
Dikkemanskruid Schaduw
Maagdenpalm Halfschaduw
Duizendblad Zon
Ezelsoor Zon
Druif Zon

Foto maken

We zien natuurlijk graag het resultaat van je geveltuintje terug. Maak een mooie foto en stuur die naar duurzaam@veenendaal.nl.