Tuintips

Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte. In een stenen tuin vind je weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. Kijk eens goed rond in je eigen tuin.

Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Met minder tegels kan het water makkelijker weg en met planten, bloemen en struiken erin ziet de tuin er veel mooier uit. Alle kleine beetjes helpen al! Hoe kun je jouw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Bekijk dan onderstaande tips.

Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten én je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Gaat jouw groene hart hier sneller van kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! 

Plant inheemse planten

Wist je dat in elke Heuvelrugtuin minimaal vijf planten en/of bomen moeten staan die afkomstig zijn van de Heuvelrug? Eén van de stappen voor een Heuvelrugtuin is door zoveel mogelijk tegels eruit te gooien en te vervangen door groen. En dan het liefst Heuvelruggroen! Inheemse planten zijn goed voor de biodiversiteit en zijn beter beschermd tegen plagen. Wil je jouw tuin ook aanvullen met inheemse planten, kijk dan op de plantenlijst voor alle inheemse planten, via www.np-utrechtseheuvelrug.nl(Verwijst naar een externe website).

Aanmelden van jouw eigen tuin

Jouw eigen Heuvelrugtuin kan anderen inspireren om ook aan de slag te gaan en van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken. Meld je jouw tuin ook aan via Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug?

Meld jouw tuin aan (Verwijst naar een externe website)

In de meeste Nederlandse tuinen staat maar voor één derde planten. De rest is versteend. Groene tuinen met een gezonde bodem gaan verdroging en hitte tegen en werken als een spons voor regen. Maar hoe maak je nou zo'n gezonde bodem waar planten, bomen en gras goed op groeien?

Het verbeteren van de gezondheid van de bodem in je tuin is belangrijk voor het laten groeien van gezonde planten. Hier zijn enkele tips om je tuinbodem gezonder te maken:

  • Voer een bodemanalyse uit. Je kan dit laten doen door een bedrijf of met een setje van het tuincentrum zelf uitvoeren. Je ontdekt zo de zuurtegraad, grondsoort, aanwezigheid van verschillende voedingselementen en het humusgehalte van jouw tuinbodem. Zo weet je hoe rijk of arm je bodem is, welke voedingsstoffen er beschikbaar zijn en welke planten je daarbij in de tuin kan zetten.
  • Voeg organisch materiaal toe, zoals compost, mest of bladaarde. Dit verbetert de bodemstructuur en voegt voedingsstoffen toe. Compost bevat ook nuttige micro-organismen die de bodemgezondheid bevorderen.
  • Ga mulchen! Lees wat mulch is via www.appeltern.nl(Verwijst naar een externe website). Mulch leggen op je tuinbodem helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren.
  • Plant bodembedekkers. Bodembedekkende planten, zoals klaver of winterrogge, kunnen de bodemstructuur verbeteren en onkruid onderdrukken. 

Het verbeteren van de gezondheid van je tuinbodem is een doorlopend proces. Het kan enige tijd duren voordat je merkbare verbeteringen ziet, maar het zal uiteindelijk resulteren in gezondere planten en een vruchtbaardere tuin. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te onderhouden en te blijven observeren om aanpassingen te doen als dat nodig is.

Aan de slag met je bodem

Je hoeft geen tuin te hebben om te kunnen vergroenen, dat kan ook op een balkon natuurlijk. Een groen balkon zorgt voor schaduw en verkoeling en biedt voedsel en een schuilplaats voor insecten. En je balkon hoeft niet groot te zijn om te kunnen genieten van een groene oase. Vergroen je mee?

  • Planten op je balkon zijn goed voor de biodiversiteit. Bijen en andere insecten weten al snel de weg naar de planten en bloemen op je balkon.
  • Laat bijvoorbeeld klimplanten vanuit een pot omhoog groeien, tegen de muur of door de balustrade heen. Planten die hier geschikt voor zijn, zijn een druivenstruik, Kamperfoelie of klimop.
  • Hang plantenbakken aan de reling of stapel potten op een pallet of rek. Kruiden doen het goed op een zonnig balkon, zoals Tijm en Rozemarijn. Maar ook Hosta's en siergrassen of eenjarige planten zoals Geraniums en Margrieten zijn goede balkonplanten.
  • Zet een paar emmers en gieters neer om regenwater op te vangen, dat kun je zo weer gebruiken om water te geven.

Het is weer herfst en de prachtige herfstkleuren zijn overal zichtbaar. Maar ja, al dat blad valt uiteindelijk naar beneden. En wat doe je er dan mee? Mensen grijpen steeds vaker naar de bladblazer. Toch is dat niet altijd de beste oplossing. Want als je alle herfstblaadjes wegblaast en weggooit, blaas je onbedoeld het leven uit je tuin. Zonde!

Al die blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers en ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting. 

Blad is leven

Blad is een belangrijke voedselbron voor de bodem. Denk maar eens aan het bos, waar de bladeren een voedselrijke humuslaag vormen. De bladeren zijn gratis compost voor je tuin. Een bladlaag zorgt bovendien voor bodembescherming. Als je alles wegblaast en aanharkt, dan kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven. Natuurlijk is een tuin geen wild bos – als tuinbezitter wil je waarschijnlijk niet midden in een laag blad zitten op je zonterrasje. En het is wel zo veilig als tuinpad en oprit een beetje begaanbaar blijven. Wat kan je dan wél doen met het overtollige blad?

Hergebruik

Gevallen blad kan je direct hergebruiken in de tuin, zo gaat dat in de natuur ook. Het blad dat je opveegt kan je meestal eenvoudig kwijt in de borders. Een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem. Bijkomend voordeel: op de plekken met blad zal veel minder snel onkruid opkomen. Let wel een beetje op – op plekken waar je bijvoorbeeld bloemen of kruiden wil inzaaien kan je beter geen blad leggen. Het kan ook handig zijn om borderafscheidingen iets te verhogen, zodat het blad er niet direct uitwaait bij de eerste windvlaag.

Home made bladcompost

Heb je nadat je border gevuld zijn nog blad over, dan kan je ook zelf bladcompost maken. Helemaal gratis! Naast een kostenbesparing scheelt het ook weer een ritje naar het tuincentrum. Een bijkomend voordeel: je bent niet meer afhankelijk van een compostleverancier en je weet precies welke voedingsstoffen jouw tuin inkomen. Compost uit de winkel is namelijk vaak gestoomd en daarmee eigenlijk biologisch dood gemaakt. Bladcompost die je zelf maakt heeft nog wel de goede schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezonde tuinbodem.

Bij bladcompost zijn de blaadjes al enigszins verteerd en kan je ze niet alleen als afdekkende ‘mulchlaag’ gebruiken, maar ook door de bodem mengen. Om bladcompost te maken heb je alleen een paar plastic zakken, een bezem of hark en een prikstok nodig. De procedure is eenvoudig:

  • Verzamel het blad en besproei het als het droog is.
  • Doe het blad in een vuilniszak en stamp het stevig aan.
  • Maak een paar gaatjes onderin de zak en zet de zak ergens (onopvallend) in de tuin.
  • Na circa een jaar kan je de bladcompost gebruiken als mulchlaag of bodemverbeteraar.

Kijk onderstaande video voor meer inspiratie!