Veenendaal doet mee

In Veenendaal doen we mee aan een aantal landelijke projecten om zo veel mogelijk te ontstenen en vergroenen. Want de verstening van Veenendaal heeft nadelige gevolgen: buurten worden warmer, er is meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, er is minder plek voor dieren en insecten en nog veel meer. Daarom stimuleert gemeente Veenendaal inwoners om hun tuin te ontstenen en te vergroenen. Want dat levert veel winst op voor mens, dier en milieu!

Op zaterdag 25 mei 2024 staat de Tegelcontainer er weer waar je kosteloos je tuintegels kunt afvoeren. De container staat Dragonderweg 10 in Veenendaal-oost tussen 10:00 uur en 12:00 uur.

Gemeente Veenendaal vindt het belangrijk om te ontstenen en vergroenen. Daarom stimuleren wij onze inwoners om hun tuintegels te vervangen voor groen en je krijgt bij inlevering van je tuintegels een waardebon voor tuinplantjes die je kunt inleveren bij De Wildernis. Mooi toch!

Eerlijke actie

We gaan voor eerlijkheid en gaan ervan uit dat je de tegels die je inlevert ook daadwerkelijk vervangt voor planten, gras of ander groen in de tuin. Dus niet je oude grindtegels vervangen voor hippe nieuwe en weer je tuin dichtstraten. Dat zou niet eerlijk en zeker niet duurzaam zijn.

Tegels inleveren

Je mag tuintegels, klinkers en eventuele bandjes en palissades inleveren. Geen badkamertegels, vloertegels enzovoort. Voor het inleveren van de tegels moet je je aanmelden, we kunnen dan inschatten hoeveel containers we moeten bestellen. Een week voordat de tegelcontainer er staat ontvang je een e-mail met verdere informatie. 

Bewijs

Als je op zaterdag 25 mei bij de Tegelcontainer je tegels komt afvoeren, moet je bewijs laten zien dat je je tegels ook hebt aangemeld bij de Tegelstand van het NK Tegelwippen. Dat doe je via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen Als je je tegels daar hebt aangemeld, krijg je een mail terug van de organisatie. Je kunt die mail op je mobiele telefoon of met een printje laten zien bij de Tegelcontainer aan de medewerkers van de gemeente.

Andere data

Ook op zaterdag 31 augustus (onder voorbehoud, als de actie van 25 mei een succes is) en op zaterdag 26 oktober bij De Wildernis zetten we Tegelcontainers neer. Heb jij een suggestie voor een locatie in Veenendaal? Mail die dan naar duurzaam@veenendaal.nl en wie weet staat er dan in augustus wel een container bij jou in de buurt!

Aanmelden Tegelcontainer

Als Steenbreekgemeente zijn we aangesloten bij de landelijke beweging die de negatieve gevolgen van verstening omzet in de positieve effecten door vergroening. De bescherming van de (bodem)biodiversiteit en oplossingen aandragen voor klimaatadaptatie zijn daarbij de belangrijkste vertrekpunten. Als gemeente organiseren we acties om samen met inwoners en bedrijven te vergroenen. Denk bijvoorbeeld aan acties als ’tegel eruit, plant erin’, een gratis vulautomaat bij aanschaf van regentonnen, tips bij aanleg van geveltuinen tot aan het vergroenen van een hele straat samen met buurtbewoners.

Meer weten over Stichting Steenbreek? Kijk op www.steenbreek.nl

De komende jaren werken wij in Veenendaal aan meer biodiversiteit, want de leefomgeving van insecten wordt bedreigd. Veel planten en ander groen hebben de afgelopen zomers last gehad van de droogte, waardoor de leefomgeving van insecten wordt bedreigd. Die insecten zijn juíst zo belangrijk voor de natuur: voor gewassenbestuiving, als voedsel voor andere dieren en als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarom hebben we in Veenendaal besloten om kruiden en bloemen meer ruimte te geven, zodat er een betere leefomgeving voor insecten ontstaat en de natuur weer meer tot bloei komt.

We gaan minder vaak maaien!

Gemeente Veenendaal wil een goede leefomgeving creëren voor insecten en tegelijkertijd de openbare ruimte leefbaar en aantrekkelijk houden voor inwoners, zodat het fijn wonen is. Om de biodiversiteit een handje te helpen worden grotere grasvelden in Veenendaal vanaf dit seizoen minder vaak gemaaid. Daar krijgen kruiden en bloemen dan de ruimte. We laten het gras groeien op plekken waar dat kan. Officiële trap- en speelvelden worden natuurlijk wél met regelmaat gemaaid, zodat er voldoende ruimte is voor recreatie.

Bloemen

Behalve dat er minder wordt gemaaid, hebben we op meerdere locaties en bij wijkeningangen stroken met bloemenmengsels ingezaaid. Hierin zitten bloemsoorten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders, maar óók heel mooi zijn. De bloemen gaan rond juli bloeien. Je kunt dit uiteraard ook zelf doen in de voor- en achtertuin!

De openbare ruimte gaat er iets anders uitzien

De nieuwe aanpak van minder maaien voor meer biodiversiteit zorgt voor ander beeld in de openbare ruimte. Dat is voor sommige mensen wennen en daar is de gemeente zich bewust van. Waar we zowat het hele leven van mensen strakke gazons hebben gemaaid, komen er nu ruigere stukken gras, kruiden en bloemen voor in de plaats.

We zorgen er uiteraard voor dat de randen van grasvelden regelmatig gemaaid worden. Fietspaden, wandelpaden en goten houden we vrij van overhangend gras. Je hoeft je geen zorgen te maken of er meer ratten komen. Die houden zich namelijk op bij water en voedsel. Voedsel vinden ze in afval, etensresten en dierenvoer en niet tussen bloemen en kruiden. Op onderstaande kaart kun je zien welke op grasvelden in Veenendaal kruiden en bloemen de ruimte krijgen.

Lukt het je niet om de kaart te bekijken, openen, lezen of beluisteren? Neem dan contact op met Simon Plantinga, via openbaarbeheer@veenendaal.nl. Hij informeert je graag over het onderwerp.

Dit jaar willen we op verschillende plekken in Veenendaal eind oktober Boomspiegelfeestjes organiseren. We nodigen je uit om een boomspiegel – de soms kale ruimte rondom een boom – te ‘adopteren’ en daar bollen of (eigen) plantjes te planten. En planten planten, dat is een feestje!

Als ‘adoptant’ neem je zelf als bewoner of samen met je buren de zorg voor een boomspiegel op je. Hoe meer boomspiegels er vergroend worden, hoe meer kleine bloemenoases er in Veenendaal ontstaan die samen zorgen voor groene, biodiverse en levendige wijken.

Gratis bollen bij adoptie van een boomspiegel
Als je je aanmeldt om een boomspiegel te vergroenen, dan krijg je van de gemeente een startpakket met bloembollen en een bollenplanter/pootstok. Maar let op, in eerste instantie gaat het om 50 startpakketten én we moeten samen bekijken of de boomspiegel geschikt is.

Aanmelden vergroenen boomspiegel

Adopteer je de boomspiegel alleen of met buren? (verplicht)