Wagenpark

Een duurzaam wagenpark is een wagenpark met geen of beperkte CO2-uitstoot. Zo’n wagenpark heeft voor bedrijven meerdere grote voordelen. Als ondernemer kun je het wagenpark op verschillende manieren verduurzamen.

De wagenparken van bedrijven staan zelden stil. Jaarlijks worden er veel zakelijke kilometers afgelegd. Dit betekent een relatief grote uitstoot. Maar dus ook een grote kans om te verduurzamen.

De meeste ondernemers kiezen voor elektriciteit voor hun duurzaam wagenpark. De komst van elektrische auto’s betekent dat je moet investeren in de structuur, zoals laadpalen. Je energievraag zal veranderen. Dit vraagt om aanpassingen aan je aansluiting en eventueel het net.

Doe de VerduurzamingsScan van Stedin voor meer inzicht in de gevolgen. Deze vind je op www.stedin.net. Vanwege netcongestie, ofwel file op het net, is het belangrijk om je plan door te geven aan de netbeheerder.

Plan maken

Kijk eerst naar je huidige CO2-uitstoot. Daarna stel je doelen deel je deze. Vervolgens stel je het wagenpark samen en bepaal je de laadoplossingen. Ook belangrijk is dat je elektrisch rijden stimuleert. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een laadpas aan je werknemers.

Meer informatie hierover vind je op www.natuurenmilieu.nl, in de EV-routekaart. Laat je ook adviseren door het Energieloket.

Er zijn verschillende regelingen om je wagenpark te verduurzamen. Zo kun je met MIA\Vamil fiscaal voordelig middelen kopen die gunstig zijn voor het milieu.

Daarnaast is er een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Hiermee krijg je subsidie op uitstootvrije (bestel)auto's. Kijk ook eens naar de AanZET regeling voor elektrische vrachtwagens en SSEB voor Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.

Meer informatie vind je op onze pagina over financiering en de subsidiekaart, die hierop staat. Ook het Energieloket kan je helpen.

Laat je inspireren!

Taxibedrijf Leewis startte in 2018 met een elektrisch wagenpark. Hoe bevalt dat?

Bekijk de video