Projecten

De gemeente werkt hard aan een duurzaam Veenendaal. Waar zijn we zoal mee bezig? En wat hebben we al gedaan? Een greep uit de projecten.

In 2025 verhuist de brandweer naar een nieuwe kazerne. Ook verplaatst de oefenlocatie van de brandweer naar de Transformatorstraat. Deze komt bij het nieuwe gebouw van Wijkservice. Zij zaten achter de brandweerkazerne.

Met het project doet de gemeente meer dan wat de wet vraagt. De wet gaat uit van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), maar hier wordt gekozen voor energieneutraal bouwen (ENG).

Kazerne

De nieuwe kazerne wordt energieneutraal en toekomstgericht. Zo wordt er hout en circulair staal gebruikt. Ook krijgt de kazerne een groen dak met zonnepanelen.

Circulariteit was belangrijk bij de uitvraag voor het ontwerp. De vraag aan de markt werd heel open gesteld, zodat bureaus hier hun kennis in kwijt konden.

Woningen

Door de verhuizing van Wijkservice kunnen er 140 nieuwe woningen worden gebouwd. Deze woningen zijn, net als de kazerne, heel energiezuinig. Auto’s en fietsen kunnen onder een parkeerdek terecht. Boven dit dek komt tussen de woningen een groen hof. Hier staat straks ook een kas voor het verbouwen van groenten.

Meer weten over dit project? Kijk op www.veenendaal.nl

MFA Panorama is het eerste energieneutrale buurtgebouw van Nederland. Het opvallende pand staat sinds 2012 tussen het groen, water en woontorens in de Engelenburg.

Het buurtgebouw zorgt voor zijn eigen stroom én warm water door de zon. Ook heeft MFA Panorama twee warmtepompen en goede isolatie.

Een onderzoek in 2022 liet zien dat het gebouw zelfs energiepositief is. MFA Panorama wekt meer energie op dan hij verbruikt. Daarmee doet het gebouw het dus nog beter dan verwacht! 

Gemeente Veenendaal heeft veel wagens, zoals wagens voor groenbeheer. We zijn bezig om dit wagenpark te verduurzamen. Zo'n 24% van ons wagenpark is nu duurzaam. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische auto's. We streven ernaar dat 50% van de voertuigen van de gemeente eind 2025 rijdt op een duurzame brandstof.

We kijken naar natuurlijke momenten om te verduurzamen. Als een wagen toe is aan vervanging, kijken we of er duurzame vervangers zijn. Met als eis dat de capaciteit op peil blijft. Dat is soms een zoektocht bij bedrijfswagens. Een bedrijfswagen is bijna altijd op weg. Dan is er geen tijd om op te laden.