Projecten
De gemeente werkt hard aan een duurzaam Veenendaal. Waar zijn we zoal mee bezig? En wat hebben we al gedaan? Een greep uit de projecten.
In 2025 verhuist de brandweer naar een nieuwe kazerne. Ook verplaatst de oefenlocatie van de brandweer naar de Transformatorstraat. Deze komt bij het nieuwe gebouw van Wijkservice. Zij zaten achter de brandweerkazerne.
Met het project doet de gemeente meer dan wat de wet vraagt. De wet gaat uit van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), maar hier wordt gekozen voor energieneutraal bouwen (ENG).
Kazerne
De nieuwe kazerne wordt energieneutraal en toekomstgericht. Zo wordt er hout en circulair staal gebruikt. Ook krijgt de kazerne een groen dak met zonnepanelen.
Circulariteit was belangrijk bij de uitvraag voor het ontwerp. De vraag aan de markt werd heel open gesteld, zodat bureaus hier hun kennis in kwijt konden.
Woningen
Door de verhuizing van Wijkservice kunnen er 140 nieuwe woningen worden gebouwd. Deze woningen zijn, net als de kazerne, heel energiezuinig. Auto’s en fietsen kunnen onder een parkeerdek terecht. Boven dit dek komt tussen de woningen een groen hof. Hier staat straks ook een kas voor het verbouwen van groenten.
Meer weten over dit project? Kijk op www.veenendaal.nl(Verwijst naar een externe website).
MFA Panorama is het eerste energieneutrale buurtgebouw van Nederland. Het opvallende pand staat sinds 2012 tussen het groen, water en woontorens in de Engelenburg.
Het buurtgebouw zorgt voor zijn eigen stroom én warm water door de zon. Ook heeft MFA Panorama twee warmtepompen en goede isolatie.
Een onderzoek in 2022 liet zien dat het gebouw zelfs energiepositief is. MFA Panorama wekt meer energie op dan hij verbruikt. Daarmee doet het gebouw het dus nog beter dan verwacht!
Gemeente Veenendaal heeft veel wagens, zoals wagens voor groenbeheer. We zijn bezig om dit wagenpark te verduurzamen. Zo'n 24% van ons wagenpark is nu duurzaam. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische auto's. We streven ernaar dat 50% van de voertuigen van de gemeente eind 2025 rijdt op een duurzame brandstof.
We kijken naar natuurlijke momenten om te verduurzamen. Als een wagen toe is aan vervanging, kijken we of er duurzame vervangers zijn. Met als eis dat de capaciteit op peil blijft. Dat is soms een zoektocht bij bedrijfswagens. Een bedrijfswagen is bijna altijd op weg. Dan is er geen tijd om op te laden.
‘Onze elektrische wagen voor De Munnikenhof is een stuk stiller dan zijn diesel voorganger. Een groot voordeel, zeker op een begraafplaats. Hij is zelfs zó rustig, dat hij soms mensen laat schrikken als hij achter hen staat! We moeten ons rijgedrag er dus op aanpassen. Ook omdat hij een stuk sneller optrekt. Niet iedereen kan er al op rijden.’
Beheerder Dirk
De problemen van het te volle stroomnet vragen om vernieuwende oplossingen. In Veenendaal maken elf ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp hier werk van! Dit doen zij met netbeheerder Stedin, de provincie Utrecht, de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal en de gemeente Veenendaal. Samen zijn ze gestart met een onderzoek naar de kansen voor een Smart Energy Hub op het bedrijventerrein.
Zo’n Smart Energy Hub is een slim gestuurd, decentraal energienetwerk van ondernemers op een bedrijventerrein. Door de energie onderling anders te verdelen kunnen ondernemers op een bedrijventerrein hun energieverbruik in balans brengen. Zo ontlasten ze het stroomnet. En er ontstaat ruimte voor het terugleveren van duurzame opwek of voor nieuw gebruik.
Wethouder Marco Verloop: “Ik ben trots op deze ondernemers die de schouders eronder zetten om het probleem van netcongestie aan te pakken. Als over een paar maanden een positief resultaat uit dit onderzoek komt, kunnen ook andere bedrijven en bedrijventerreinen in Veenendaal hun voordeel hiermee doen.”
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe de elf ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp hier werk van maken.