Bedrijventerrein Nijverkamp onderzoekt Smart Energy Hub

Categorieën

  • Gemeente en regio

De problemen van het te volle stroomnet vragen om vernieuwende oplossingen. In Veenendaal maken elf ondernemers op bedrijventerrein Nijverkamp hier werk van! Dit doen zij met netbeheerder Stedin, de provincie Utrecht, de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal en de gemeente Veenendaal. Samen zijn ze gestart met een onderzoek naar de kansen voor een Smart Energy Hub op het bedrijventerrein.

Zo’n Smart Energy Hub is een slim gestuurd, decentraal energienetwerk van ondernemers op een bedrijventerrein. Door de energie onderling anders te verdelen kunnen ondernemers op een bedrijventerrein hun energieverbruik in balans brengen. Zo ontlasten ze het stroomnet. En er ontstaat ruimte voor het terugleveren van duurzame opwek of voor nieuw gebruik.

Wethouder Marco Verloop: “Ik ben trots op deze ondernemers die de schouders eronder zetten om het probleem van netcongestie aan te pakken. Als over een paar maanden een positief resultaat uit dit onderzoek komt, kunnen ook andere bedrijven en bedrijventerreinen in Veenendaal hun voordeel hiermee doen.”

Steeds meer vorm

Op 8 mei spraken de betrokken ondernemers op Nijverkamp met elkaar verder, onder leiding van energieconsultant Bart Blokland en projectleider Wim Nabbe. Daarbij werd het voordeel van een Smart Energy Hub (SEH) duidelijk uit de verzamelde data. Het onderzoek naar een SEH voor Nijverkamp krijgt steeds meer vorm. In het najaar wordt deze eerste fase afgerond. De resultaten van het onderzoek worden te zijner tijd ook via deze website gedeeld.